Spaanse autoriteiten vragen inwoners binnen te blijven wegens slechte luchtkwaliteit na uitbarsting vulkaan La Palma

© Ruptly

De autoriteiten op het Canarische eiland La Palma hebben de zevenduizend inwoners van het stadje El Paso opgeroepen om indien mogelijk thuis te blijven. Reden is de slechte luchtkwaliteit veroorzaakt door de uitbarstende vulkaan.

Bron: BELGA

De gassen die uit de vulkaan ontsnappen, klaren niet voldoende op door de huidige weersomstandigheden, aldus de krant La Vanguardia.

De vulkaan in de Cumbre Vieja, die nog geen officiële naam heeft, spuwt al weken aan een stuk lava en het einde lijkt niet meteen in zicht.

Een tweede lavastroom is ondertussen op weg om de zee te bereiken en bevindt zich momenteel op slechts 30 meter van de kliffen, meldt staatszender RTVE. Drie weken geleden bereikte de eerste, grote lavastroom al de zee, waardoor La Palma zo’n 36 hectare groter werd.

De autoriteiten waarschuwden er andermaal voor dat giftige gassen kunnen vrijkomen wanneer de lava in contact komt met het zeewater.

LEES OOK. La Palma krijgt tsunami van lava over zich heen, en het is nog lang niet voorbij. Al is er ook één positief effect

De vulkaan barstte op 19 september voor het eerst in vijftig jaar uit. Sindsdien richtten de lava en asregens grote schade aan woningen, infrastructuur en de landbouw aan. Meer dan zevenduizend mensen moesten uit voorzorg hun woningen verlaten. Niemand raakte zwaargewond.

 

 ©  REUTERS

LEES OOK

Nu in het nieuws