Drastische ingreep tegen sluipverkeer rond Dampoort: drukke steenweg wordt geknipt

Naar Dampoort rijden met de auto wordt tijdelijk verboden op de Antwerpsesteenweg. In de omgekeerde richting zal je wel nog met de auto kunnen rijden. 

Naar Dampoort rijden met de auto wordt tijdelijk verboden op de Antwerpsesteenweg. In de omgekeerde richting zal je wel nog met de auto kunnen rijden. ©  fvv

SINT-AMANDSBERG -

De drukke Antwerpsesteenweg wordt een eenrichtingsstraat, en dat voor een half jaar lang. Die drastische beslissing moet voorkomen dat Sint-Amandsberg vastloopt met sluipverkeer. De schuldige is de Dampoort.

Bert Staes

Inwoners van Sint-Amandsberg verslikten zich maandag in de koffie. Ze kregen een brief in de bus met een lokaal circulatieplan, compleet met knips en eenrichtingsverkeer. Zo wordt de Antwerpsesteenweg minstens een half jaar geknipt in één richting, al op maandag 8 november.

Neen, Filip Watteeuw (Groen) is niet stiekem bezig met een circulatieplan. De brief is getekend door Wegen en Verkeer, het Vlaamse agentschap dat bezig is met de Dampoort-rotonde. Om de files daar onder controle te houden moet de Antwerpsesteenweg half dicht. En dat tot mei volgend jaar.

Door de straatjes

Dat zit zo: de Dampoort-rotonde wordt momenteel beter aangesloten op de Koopvaardijlaan. Het verkeer van Dok Noord en Zuid zal namelijk verlegd worden naar de Koopvaardijlaan en Afrikalaan. Een nog te bouwen brug ­– de ‘Verapazbrug’ ­– zal van daar over het water naar de Voormuide leiden.

Om al dat verkeer te slikken, is een breder en veiliger kruispunt nodig dan het huidige doorsteekje naar de Koopvaardijlaan. De aanleg van dat kruispunt start op 8 november. Vanaf die dag loopt de Antwerpsesteenweg ook dood in de richting van Dampoort.

De steenweg zal niet meer aansluiten op de rotonde. Om te vermijden dat duizenden automobilisten dat toch proberen en zich van op de Antwerpsesteenweg door de smalle straatjes van Sint-Amandsberg wurmen, is beslist drastischer in te grijpen.

Het oranje stuk van de Antwerpsesteenweg krijgt eenrichtingsverkeer. Auto’s moeten omrijden langs de Victor Braeckmanlaan en Land Van Waaslaan. 

Het oranje stuk van de Antwerpsesteenweg krijgt eenrichtingsverkeer. Auto’s moeten omrijden langs de Victor Braeckmanlaan en Land Van Waaslaan. © AWV 

 

 ©  AWV

Eenrichtingsverkeer

De Antwerpsesteenweg krijgt eenrichtingsverkeer op het volledige stuk van de Schoolstraat tot aan het kruispunt met de Grondwetlaan – de ‘Potuit’. Richting Dampoort rijden wordt verboden, ook voor bewoners en plaatselijk verkeer. Iedereen moet omrijden via de Nieuwelaan en Land van Waaslaan.

En dat is niet de enige sluiproute die wordt afgesloten: ook de Heiveldstraat, Jef Crickstraat en Schoolstraat krijgen een knip of eenrichtingsverkeer. Taxi’s, fietsers, voetgangers en bussen mogen wel nog op de Antwerpsesteenweg in beide richtingen, wat goed is voor de bussen van De Lijn.

“De situatie zal nauwkeurig opgevolgd worden. Als het moet wordt er bijgestuurd”, zegt Jef Schoenmaekers, woordvoerder van Wegen en Verkeer. “Maar dit is nodig omdat we vrezen voor veel sluipverkeer tussen de Antwerpsesteenweg en de Land van Waaslaan.”

LEES OOK. De knoop van Dampoort is doorgehakt: levensgevaarlijk kruispunt krijgt een tunnel

LEES OOK

Nu in het nieuws

Meer nieuws uit Gent