Parket eist geen zwaardere straffen voor vermoedelijke mensensmokkelaars

 

 ©  EPA-EFE

Het federaal parket heeft dinsdag voor het hof van beroep in Luik een celstraf geëist van drie en vijf jaar voor twee vermoedelijke mensensmokkelaars. De twee waren betrokken bij de politieachtervolging die leidde tot de dood van peuter Mawda in 2018. In eerste aanleg hadden de twee ook drie en vijf jaar gekregen.

Bron: BELGA

Het parket meent wel dat de rechtbank in eerste aanleg te mild was geweest voor een van de beklaagden. In eerste aanleg kreeg hij deels uitstel van straf.

Mawda kwam om het leven in de nacht van 16 op 17 mei 2018 toen ze geraakt werd door een schot van een politieman. De politie had op de autosnelweg E42 de vervolging ingezet op een busje vol migranten. De migranten wilden naar Groot-Brittannië.

De rechtbank in eerste aanleg veroordeelde zes beklaagden, van wie er drie verstek lieten gaan. De bestuurder van de bestelwagen tekende geen beroep aan. Zijn twee medebeklaagden, die verschillende rollen zouden gespeeld hebben, kregen vijf jaar effectief en drie jaar waarvan een derde met uitstel. De twee tekenden beroep aan tegen hun veroordeling en betwisten hun rol van mensensmokkelaar.

Op 9 november pleit de verdediging van de twee vermoedelijke mensensmokkelaars.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten