Noord-Korea vuurt ballistische raket af

Kim Jong-un 

Kim Jong-un ©  AP

Noord-Korea heeft een ballistische raket afgevuurd. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap dinsdag. Eerder maakten de media melding van een “onbekend projectiel”, maar het bleek dus om een ballistische raket te gaan. Volgens het Zuid-Koreaanse leger werd die raket afgevuurd vanop een onderzeeër.

adb, jvhBron: BELGA

“De inlichtingendiensten van Zuid-Korea en de Verenigde Staten voeren momenteel een diepgaande analyse uit om meer informatie te verkrijgen”, aldus de Joint Chiefs of Staff aan de pers. En ook de Japanse minister van Defensie Nobuo Kishi liet aan de pers weten dat de overheid “de informatie analyseert”.

In een eerdere verklaring van de Zuid-Koreaanse stafchefs van het leger klonk het nog dat de raket werd gelanceerd vanop een site in de buurt van Sinpo, in de provincie Zuid-Hamgyong. Sinpo is een havenstad in het oosten van het land waar een grote scheepswerf is. Op satellietbeelden waren er eerder al onderzeeërs te zien. Het projectiel kwam terecht in de Zee van Japan.

Dialoog

De lancering komt er nadat Noord-Korea en Zuid-Korea afgelopen maand hun rechtstreekse communicatielijnen hadden hersteld. Seoel drukte eerder deze maand zijn hoop uit rond de hervatting van de inter-Koreaanse dialoog. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zei dan weer dat de communicatielijnen hersteld werden als onderdeel van de inspanningen om de relaties te verbeteren en vrede te creëren op het Koreaanse schiereiland.

De resoluties van de Verenigde Naties verbieden Noord-Korea om ballistische raketten te testen. Op die raketten kan ook een kernkop gemonteerd worden. Toch heeft Pyongyang, dat onderworpen is aan internationale sancties vanwege zijn nucleaire programma, de afgelopen weken verschillende raketten afgevuurd.

De onderhandelingen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten rond het stopzetten van het nucleaire programma en het opheffen van de sancties hebben geen vooruitgang meer geboekt sinds de mislukte top tussen Kim Jong-un en de voormalige president Donald Trump in Vietnam in 2019.

Overleg

De speciale VS-gezant voor Noord-Korea heeft maandag tijdens een overleg met zijn Zuid-Koreaanse collega nog opgeroepen tot nieuwe gesprekken met Noord-Korea. “We vervolgen de diplomatieke weg met Noord-Korea, om te komen tot tastbare vooruitgang die de veiligheid van de VS en onze bondgenoten verbetert”, zei gezant Sung Kim na afloop van die ontmoeting. “We hebben geen enkele vijandige intentie tegen Noord-Korea en we hopen ze te ontmoeten, zonder voorwaarden vooraf.”

Dinsdag/vandaag bespreken vertegenwoordigers van de VS, Zuid-Korea en Japan in Washington een gezamenlijke strategie rond Noord-Korea.

LEES OOK

Nu in het nieuws