Real Madrid-aanvaller verschijnt woensdag voor rechter

Perste hij zijn ploegmaat af met een sekstape, of was hij maar een tussenpersoon? Franse topspits Karim Benzema riskeert vijf jaar cel

 

 ©  AP

De Franse topvoetballer Karim Benzema moet zich woensdag na meer dan vijf jaar voor de rechtbank verantwoorden voor een afpersingszaak waarin hij met vier anderen terechtstaat. Benzema en de andere betrokkenen worden ervan verdacht Mathieu Valbuena, een ploegmaat van Benzema bij de Franse nationale ploeg, afgeperst te hebben door ermee te dreigen een sekstape van hem publiek te maken als hij geen tienduizenden euro’s zou betalen. Benzema riskeert tot vijf jaar cel.

Guy Stevens

Sportief gaat het Karim Benzema voor de wind. Met Frankrijk won hij vorige week nog de Nations League, na onze Rode Duivels uitgeschakeld te hebben in de halve finale. De spits speelde daar met belangrijke doelpunten een sleutelrol in, na meer dan vijf jaar afwezig te zijn bij de Franse nationale ploeg. Ook bij Real Madrid is hij niet uit de ploeg weg te denken. De Fransman lijkt op zijn 33ste op het toppunt van zijn kunnen.

Maar woensdag staat hij om niet-sportieve redenen in de schijnwerpers. Benzema verschijnt voor de rechter in een rechtszaak die in Frankrijk al heel veel stof heeft doen opwaaien. Ze draait rond Mathieu Valbuena, een Franse middenvelder die beweert afgeperst te zijn. De bal ging in die zaak aan het rollen in juni 2015, toen Valbuena telefoon kreeg van een man die hem “een deal” aanbood. Ging de Fransman daar niet op in, dan zou hij een sekstape publiek maken waarop te zien is hoe hij seks heeft met zijn vriendin. Die tape zou in handen gekomen zijn van de afpersers toen de voetballer een kennis gevraagd had om zijn gegevens over te zetten op zijn nieuwe smartphone.

Jeugdvriend

Onmiddellijk werd een politiecommissaris als tussenpersoon aangesteld om te onderhandelen met de man achter het telefoontje en de twee mensen waar die mee samenwerkte. Zonder succes, al slaagde de politie er wel in om een man te identificeren die de afpersers hielp. Het ging om Karim Zenati, een jeugdvriend van Benzema met een goed gevuld strafblad. Hij had op het moment van de afpersing bijvoorbeeld al eens acht jaar in de gevangenis gezeten voor een gewapende overval en was ook al opgepakt in een dossier rond de vondst van 200 kilogram cannabis.

In oktober 2015 werd duidelijk dat Karim Benzema iets met de zaak te maken heeft, wanneer hij Valbuena in het trainingscentrum van de Franse nationale ploeg sprak over het bestaan van de sekstape. Het zou in dat gesprek over het geëiste geld gegaan zijn. Niet lang daarna onderschepte de politie een telefoongesprek tussen Benzema en Zenati, waarin de spits zegt dat Valbuena “ons niet serieus neemt”. Het gebruik van “ons” doet denken dat hij dichter betrokken was bij de zaak dan hij altijd volgehouden heeft. De spits zegt al vijf jaar dat Zenati hem alleen gevraagd heeft om Valbuena ernaar te polsen, en dat het dus een vriendendienst was. Valbuena en de openbaar aanklager in Frankrijk denken daar anders over.

Nationale ploeg

De zaak deed bij onze zuiderburen zoveel stof opwaaien dat Benzema vijf jaar lang persona non grata was bij de nationale ploeg. Ondanks het feit dat hij de beste aanvaller was die de Fransen hebben, koos de ene bondscoach na de andere ervoor om hem niet meer op te roepen voor interlands. Pas recent werd die beslissing herroepen.

Benzema, Zenati en vier andere verdachten in de zaak riskeren tot vijf jaar cel en een boete van 75.000 euro. Ze verschijnen woensdag voor de rechtbank.

LEES OOK

Nu in het nieuws