Vakbonden misnoegd over mogelijk ontslag van vaccinweigeraars: “We zijn geschokt”

 

 ©  BELGA

Het advies van de ziekenhuizen om vaccinweigeraars in de zorg te schorsen en desnoods te ontslaan, valt niet in goede aarde bij de vakbonden. ACV Puls verzet zich niet tegen de vaccinatieplicht, maar is “geschokt door de dreigende taal”. Het BBTK pleit ervoor om zorgpersoneel persoonlijk te motiveren om zich alsnog te laten vaccineren.

Bron: BELGA

Eind augustus besliste het Overlegcomité om zorgpersoneel te verplichten zich te laten vaccineren in de strijd tegen het coronavirus. Maar eerst moesten nog enkele adviezen worden ingewonnen, waaronder van de Nationale Arbeidsraad (NAR), waarin vakbonden en werkgevers vertegenwoordigd zijn. Uit het advies blijkt dat de werkgevers sancties willen invoeren voor vaccinweigeraars, zoals schorsing of zelfs ontslag. Het is nu aan de regering van premier Alexander De Croo om daarover definitieve knopen door te hakken.

De vakbonden kantten zich binnen de NAR al tegen de voorstellen van de werk­gevers om over te kunnen gaan tot een ontslag. En ook nu zijn ze niet tevreden met de “dreigende boodschap”. “Het is erg schokkend dat men meteen met sancties uitpakt”, aldus Mark Selleslach, nationaal secretaris van ACV Puls. “Zeker op een moment dat het in de ziekenhuissector nog alle hens aan dek is. De boodschap ‘We gaan je gewoon buitengooien’ is dan ook zeer ongepast.”

Medische redenen

De christelijke vakbond onderstreept verder dat de vaccinatiegraad in de Vlaamse zorgsector hoger ligt dan 95 procent. “Het merendeel van de vaccinweigeraars doet dat omwille van medische redenen”, klinkt het. “Niet-gevaccineerde werknemers kunnen eventueel tijdelijk ingezet worden in andere functies en diensten.”

“We hebben al een groot personeelstekort, dus wij pleiten ervoor om mensen persoonlijk aan te spreken en hen te motiveren om zich alsnog te laten vaccineren in plaats van te dreigen met schorsing of ontslag”, aldus Jan-Piet Bauwens, nationaal secretaris bij de socialistische vakbond BBTK. Ook ACV Puls is voorstander van een persoonlijke benadering, omdat de weigering vaak de oorzaak is van desinformatie.

ACV Puls en ACV Openbare Diensten vragen aan minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke om een initiatief te nemen voor een overleg over de gevolgen van de vaccinatieplicht tussen vakbonden, werkgevers en de regering.

LEES OOK

Nu in het nieuws