Nicolas Sarkozy moet komen getuigen voor rechtbank: “Desnoods wordt hij daartoe gedwongen”

 ©  AFP

Een rechtbank in Parijs heeft de voormalige Franse president Nicolas Sarkozy dinsdag opgeroepen om te komen getuigen in een proces tegen enkele voormalige medewerkers. Hoewel hij al liet weten daar niet op in te zullen gaan, zal hij toch moeten. “Desnoods wordt hij gedwongen, door de politie.”

mtmBron: Belga, Le Monde

Bij het proces staan enkele voormalige medewerkers van de oud-president terecht. Er zou met name sprake zijn van vriendjespolitiek en het misbruik van politieke fondsen bij meerdere peilingen die door het Élysée werden besteld tijdens de ambtstermijn van Sarkozy.

De voormalige president staat zelf niet terecht, omdat hij beschermd wordt door zijn toenmalige immuniteit, maar hij werd wel door de anticorruptieorganisatie Anticor opgeroepen als getuige. Sarkozy had al laten weten daar niet op in te zullen gaan, maar dinsdag riep de rechtbank hem toch op om op 2 november verhoord te worden. “Het is noodzakelijk om de waarheid te achterhalen”, zo argumenteerde de rechtbank. “En de wet belet ook op geen enkele manier om een voormalige president als getuige te horen.”

Sarkozy zal dus moeten getuigen, aldus de Franse krant Le Monde. “En als hij dat niet wil, zal hij daar desnoods toe gedwongen worden, door de politie”, zo luidt het.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten