Klimaatspijbelaars komen morgen op straat in Gent: “Wie een toets heeft, krijgt een nul”

Een klimaatbetoging kreeg in maart 2019 nog duizenden mensen op de been in Gent. 

Een klimaatbetoging kreeg in maart 2019 nog duizenden mensen op de been in Gent. ©  archiefbeeld fvv

Gent -

De klimaatjongeren Youth For Climate roepen vrijdag Gentse scholieren op te spijbelen en op straat te komen. Maar lang niet alle scholen kunnen daarmee lachen. “Wie spijbelt, moet daar de gevolgen van dragen.”

Max Dedulle

De ‘klimaatjongeren’ verzamelen vrijdag om 12 uur onder de stadshal. Zal er alvast bij zijn: boegbeeld Anuna De Wever. Maar hoeveel Gentse jongeren ze mee aan boord krijgt, is afwachten.

Op Facebook hebben al zo’n 900 mensen aangegeven aanwezig te zullen zijn of het minstens te overwegen. “De druk op het beleid moet hoog blijven”, schrijft organisator Youth For Climate. “De crisis waar we vandaag inzitten, wordt nog steeds enorm geminimaliseerd.”

De mars vindt plaats tijdens de schooluren en er worden ook heel wat leerplichtigen verwacht. “Ja, we beschouwen dat als spijbelen. Wie dus bijvoorbeeld een toets heeft, krijgt een nul”, zegt Hilde Allaert, directeur van de Sint-Bavohumaniora. “Er zijn mij nog geen leerlingen komen vertellen dat ze meestappen.”

 

 ©  archiefbeeld fvv

“Dat neemt natuurlijk niet weg dat ik veel sympathie heb voor de klimaatzaak”, zegt Allaert. “Er moet iets gebeuren, dat staat vast. Op school zijn we bezig met een heel traject rond milieu en duurzaamheid. Dat gaat van acties tegen zwerfvuil tot een project om voedselverspilling tegen te gaan. We maken de leerlingen heel bewust van het probleem, niet alleen in de wetenschapsvakken. Maar wie spijbelt, draagt daar de gevolgen van.”

De politie zal de manifestatie op de voet volgen. “Dat doen we standaard bij dit soort evenementen”, zegt woordvoerder Matto Langeraert. “Vooral om er zeker van te zijn dat er geen incidenten of baldadigheden plaatsvinden. Ter voorbereiding zaten we hiervoor ook samen met Youth for Climate.”

Tegelijk komen de klimaatjongeren ook op straat in Louvain-La-Neuve. Een optocht op zondag 10 oktober in Brussel lokte zo’n 50.000 mensen. Ook in Gent is het niet de eerste klimaatmars: in februari 2019 kwamen al 10.000 mensen betogen op ‘Rise for Climate’, een initiatief van Greenpeace Gent.

LEES OOK:Tienduizenden deelnemers op eerste klimaatmars in twee jaar, Ben Weyts verbolgen over nieuwe spijbelacties

 

 ©  fvv

Nu in het nieuws

Meer nieuws uit Gent