Letland als eerste land van Europese Unie weer in lockdown wegens dramatische coronacijfers

 

 ©  EPA-EFE

Letland gaat als eerste land van de Europese Unie weer in lockdown vanwege dramatische coronacijfers. Het Baltische land kampt met een snel stijgend aantal besmettingen. Het gaat wereldwijd om het hoogste cijfer per hoofd van de bevolking de afgelopen week. Ziekenhuizen dreigen overbelast te raken.

mtmBron: BELGA

OVERZICHT. Europa ziet coronacijfers weer (licht) stijgen: op sommige plaatsen gaat het van kwaad naar erger (+)

De komende vier weken sluit het land met 1,9 miljoen inwoners bars en winkels. Ook is er weer een avondklok en wordt het afstandsonderwijs voor studenten hervat. De meeste werknemers moeten weer thuis werken.

Buurland Estland sluit vergelijkbare maatregelen niet uit en Polen overweegt eveneens drastische stappen. Roemenië, waar minder dan een derde van de 19 miljoen inwoners tegen corona is geprikt, heeft inmiddels de hulp ingeroepen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Scholen gaan vanaf maandag twee weken dicht en er komt een spertijd voor niet-gevaccineerden. Het mondmasker moet overal gedragen worden.

De grootste nieuwswebsites van de Baltische EU-lidstaat Litouwen hebben ook besloten geen commentaar van lezers meer toe te staan op artikelen over Covid-19-vaccins. Het is een poging om complottheorieën in te dammen. De websites hekelen de “verkeerde, nergens op gebaseerde informatie die door anti-vaxxers wordt verspreid.”

LEES OOK

Nu in het nieuws