Eén miljard coronaprikken gezet in Europa

WHO-topman Hans Kluge. 

WHO-topman Hans Kluge. ©  EPA-EFE

Tot nog toe zijn in de Europese regio van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die 53 landen tussen de Atlantische en de Stille Oceaan beslaat, een miljard dosissen van een coronavaccin toegediend. Toch zijn er te veel risico’s voor ongevaccineerden om zelfvoldaan te zijn. Dat heeft de WHO woensdag gezegd in een persbericht.

mtmBron: BELGA

“Dat is een groot aantal en een grote prestatie (...), maar we kunnen ons geen overmoed veroorloven”, zegt Hans Kluge, de Belgische arts aan het hoofd van WHO Europa.

Het is geruststellend dat de vaccins bescherming bieden tegen ernstige ziekte en overlijden als gevolg van Covid-19, maar de pandemie woedt nu onder de ongevaccineerden, aldus de WHO. De nood om de vaccinatiecampagne te versnellen is dan ook hoog, luidt het. “Overal een vaccinatiegraad van 70 procent bereiken is nog steeds ons doel als we de crisis willen stabiliseren.”

In Europa is de vaccinatiegraad echter ongelijk verdeeld. Een miljard toegediende dosissen hebben ertoe geleid dat een derde van de regio is gevaccineerd. Er blijven echter grote verschillen, waarbij sommige landen te weinig vaccins hebben, moeilijk kwetsbare mensen bereiken of waar veel mensen twijfelen om zich te laten inenten. Andere landen hebben deze obstakels dan weer overwonnen.

“Het is zowel ethisch als slim om vaccins te delen om in de kortst mogelijke tijd zo veel mogelijk mensen te vaccineren”, aldus Kluge. “We moeten iedereen die het meeste risico loopt in de Europese regio, vaccineren en tegelijkertijd doses beschikbaar blijven stellen voor andere delen van de wereld waar de aanvoer nog steeds ernstig beperkt is.”

De geschiedenis stelt ons op de proef met deze pandemie, zegt Kluge. “Totdat de pandemie voorbij is, moeten we als team werken om onszelf en elkaar veilig te houden.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten