Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) slaat alarm

“De vierde golf komt eraan”

 

 ©  BELGAIMAGE

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) slaat alarm. De coronacijfers zwellen weer aan en we zetten ons het best schrap voor een vierde golf. Door weer vaker het mondmasker boven te halen, afstand te houden en de coronapas zo veel en zo breed mogelijk toe te passen. “Zeker omdat het griepseizoen en een covidseizoen er samen aankomen”, zegt Vandenbroucke.

Arnout Gyssels en Hannes Heynderickx

“Er komt een vierde golf aan, en het wordt een forse. We gaan alles wat we in huis hebben in de strijd moeten gooien om die te bedwingen.” Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wond er gisteren geen doekjes om. De reden voor zijn demarche: de coronacijfers zijn weer fameus aan het stijgen. Volgens onze informatie staat de teller vandaag (donderdag) op 997 mensen met covid in de ziekenhuizen. 240 van hen liggen op intensieve zorgen. “We zetten ons dus maar beter schrap”, zegt Vandenbroucke. “Zeker omdat het griepseizoen en het covidseizoen er samen aankomen.”

Hij roept op tot voorzichtigheid. Door de klassiekers weer van onder het stof vandaan te halen. Een mondmasker opzetten als je op een drukke plek komt. Telewerken. Als je je ziek voelt, blijf in uw kot. Ook het coronacertificaat zou beter wat breder toegepast worden in Vlaanderen. “Het is een kwestie van veiligheid.” Vandenbroucke verwijst naar de beslissing van de burgemeester van Wevelgem, die het covid safe ticket verplicht maakt voor alle evenementen van meer dan honderd deelnemers. Volgens de Vlaamse regels moet dat maar vanaf 500 mensen binnen.

Meer vaccineren

Evident is die oproep niet. De bevolking heeft het afgelopen anderhalf jaar stevige offers gebracht. De vaccinatiegraad in Vlaanderen staat intussen voor de volwassen bevolking op meer dan 90 procent. Maar, gaat de redenering van Vandenbroucke, er zijn ook in Vlaanderen nog altijd plekken waar de vaccinatiegraad tegenvalt. In de rand rond Brussel bijvoorbeeld of in bepaalde wijken in Antwerpen. Met een stijgende viruscirculatie is dat geen goed nieuws.

Vooral in Brussel en Wallonië is de situatie weer stevig uit de hand aan het lopen. Daar ligt de vaccinatiegraad beduidend lager dan in Vlaanderen. Vrijdag buigen de experten van de overheid zich weer over de situatie in de ziekenhuizen. Nagenoeg zeker krijgen ze in de provincies Luxemburg en Luik te horen dat ze hun covidpatiënten best weer beginnen te spreiden, zodat de gewone zorg niet op de helling komt te staan.

Geen implosie

Op 29 oktober staat weer een Overlegcomité gepland. Oorspronkelijk om de federale fase definitief ten grave te dragen. Of dat nog zal lukken, is de vraag.

Eén lichtpuntje: er liggen op dit moment geen nieuwe maatregelen of plannen op tafel om het halve land weer op slot te gooien. Vandenbrouckes oproep is een sterke aanbeveling om voorzichtig te doen. Want de vaccinatie werkt wel. Zelfs met snel stijgende cijfers zal het gezondheidssysteem niet meer imploderen. Volgens de meest recente modellen zitten we weer op de piek tegen begin december, met 500 mensen op intensieve zorgen. De hoogste piek in de tweede golf schurkte tegen 1.500 patiënten op intensieve zorgen aan.

LEES OOK

Nu in het nieuws