Bolsonaro moet vervolgd worden voor moord wegens zijn corona-aanpak, volgens gelekt onderzoeksrapport

Braziliaans president Jair Bolsonaro is volgens het rapport verantwoordelijk voor 95.000 overlijdens.  

Braziliaans president Jair Bolsonaro is volgens het rapport verantwoordelijk voor 95.000 overlijdens.  ©  EPA-EFE

Braziliaans president Jair Bolsonaro is verantwoordelijk voor 95.000 overlijdens en zou vervolgd moeten worden voor moord. Dat is de conclusie van de parlementaire onderzoekscommissie naar de aanpak van de coronapandemie in Brazilië, althans in de kladversie van een rapport die media konden inkijken.

adbBron: Reuters, CNN, Guardian

De senator die het parlementair onderzoek leidt naar de Braziliaanse aanpak van de coronapandemie beveelt in zijn rapport aan dat president Jair Bolsonaro wordt aangeklaagd voor moord.

Bolsonaro weigerde volgens het rapport namelijk “bewust en opzettelijk” vroege kansen om vaccins te verkrijgen, wat naar schatting aan 95.000 mensen het leven kostte. De president ging in tegen alle wetenschappelijk advies en liet zich leiden door “een ongefundeerd geloof in de theorie van groepsimmuniteit door natuurlijke infectie en het bestaan van een behandeling”. “Zonder het vaccin zou het aantal sterfgevallen stratosferisch zijn, zoals ook het geval was.” In totaal zijn officieel ruim 600.000 Brazilianen overleden aan Covid-19.

Het rapport zegt dat Bolsonaro “hoofdverantwoordelijk is voor de fouten van de regering tijdens de Covid-19-pandemie” en dat hij handelde tegen het advies van zijn ministerie van Volksgezondheid in door het gebruik van onbewezen behandelingen zoals hydroxychloroquine te steunen.

In totaal beveelt het rapport aan dertien strafrechtelijke aanklachten in te dienen tegen Bolsonaro, waaronder ook genocide tegen de inheemse bevolking van Brazilië voor acties die hun gemeenschappen kwetsbaar maakten voor het virus.

Het rapport moet nog ter stemming voorgelegd worden aan de onderzoekscommissie van de Senaat en kan nog aangepast of tegengehouden worden. De stemming zou volgende week gebeuren.

Vervolging onwaarschijnlijk

Senator Renan Calheiros, een oppositielid, stelde het rapport op. 

Senator Renan Calheiros, een oppositielid, stelde het rapport op. ©  REUTERS

Het document dat ruim 1.000 pagina’s telt werd opgesteld door senator voor de oppositie Renan Calheiros. Bolsonaro heeft het onderzoek eerder al afgedaan als politiek gemotiveerd en een grap. Het is erg onwaarschijnlijk dat hij echt vervolgd zal worden, aangezien dat door de procureur-generaal zou moeten gebeuren die hij zelf aanstelde.

Het rapport beveelt ook de vervolging aan van drie van Bolsonaro’s zonen: senator Flavio, parlementslid Eduardo en gemeenteraadslid Carlos. Zij zouden misinformatie verspreid hebben die aanzette tot het niet naleven van hygiënemaatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te houden.

Daarnaast worden aanklachten tegen 63 andere personen aanbevolen, voornamelijk overheidsfunctionarissen. Volgens het rapport is het beleid van de overheid verantwoordelijk voor meer dan de helft van het aantal coronadoden.

Nu in het nieuws