Stichting van Bill Gates pompt miljoenen euro’s in Gents bedrijf dat erwtenoogst wil helpen

 

 ©  AP

GENT -

Biotalys, een bedrijf aan Flanders Expo, krijgt 5 miljoen euro van de Bill & Melinda Gates Foundation om biologische schimmelwerende producten te ontwikkelen. Dat moet kleinschalige landbouwers die erwten telen in Afrika helpen om verwoestende schimmels te bestrijden.

bstBron: BELGA

Goed nieuws aan Flanders Expo deze week. Biotalys, een bedrijf dat met 70 werknemers onderzoek doet naar nieuwe technologie en producten om gewassen te beschermen, wordt ingeschakeld door de stichting van de Amerikaanse miljardairs Bill en Melinda Gates.

Met de meerjarige financiering wil Biotalys nieuwe biofungiciden ontwikkelen op basis van eiwitten om een verwekker van bladvlekkenziekte te bestrijden. Dat is een “belangrijke en verwoestende ziekte bij cowpeas en andere peulvruchten”.

Cowpeas worden door miljoenen landbouwers geteeld, vooral in Afrika. Vaak zijn het vrouwen die het gewas telen, om zo in te staan voor het levensonderhoud, klinkt het in een persbericht.

Bij Biotalys in Sint-Denijs-Westrem worden onder meer ‘biofungiciden’ gemaakt,  om een verwekker van bladvlekkenziekte te bestrijden. 

Bij Biotalys in Sint-Denijs-Westrem worden onder meer ‘biofungiciden’ gemaakt, om een verwekker van bladvlekkenziekte te bestrijden. ©  Kristof Vadino

Cowpeas worden volgens Biothalys naar schatting verbouwd op 14,5 miljoen hectare landbouwgrond, goed voor een wereldwijde productie van  6,2 miljoen ton en een dagelijkse consumptie door meer dan 200 miljoen mensen. De bladvlekkenziekte kan tot 40 procent van de productie van kleinschalige landbouwers vernietigen, klinkt het.

“Dit zijn belangrijke gewassen voor miljoenen kleinschalige landbouwers wereldwijd om in hun eigen levensonderhoud te kunnen voorzien. Door deze telers innovatieve en betaalbare middelen aan te reiken om de opbrengst en kwaliteit van hun gewassen te beschermen zonder hun landbouwgrond en de gezondheid van hun families te schaden, bieden wij een economisch en maatschappelijk voordeel dat niet kan worden bereikt met de huidige chemische pesticiden”, zegt CEO Patrice Sellès.

Nu in het nieuws

Meer nieuws uit Gent