Een WK baanwielrennen in Roubaix? De Stab Vélodrome is echter niet de mythische piste van Parijs-Roubaix

 ©  ISOPIX

Een WK baanwielrennen in Roubaix? Dan wordt meteen gedacht aan de mythische betonnen piste van Parijs-Roubaix, de Vélodrome André Pétrieux. Maar het WK wordt gereden op de Stab Vélodrome, genoemd naar oud-renner Jean Stablinski.

Werner Bourlez in Roubaix

De Fransman werd wereldkampioen in 1962, maar is vooral bekend als de ontdekker van het Bos van Wallers. Hij tipte de organisatoren over de bewuste Trouée d’Arenberg. De wielerbaan werd in 2012 in gebruik genomen en ligt naast de mythische Vélodrome André Pétrieux. De houten baan van 250 meter heeft vrij steile bochten, waardoor snelle tijden minder te verwachten zijn.

Het WK ging eerst plaatsvinden in Turkmenistan, in de hoofdstad Achgabat. Er was eerder al veel kritiek door de politieke situatie daar en de UCI besliste, mede dankzij corona, dat een nieuwe locatie gewenst was. Glasgow was topkandidaat, maar moest afhaken door de coronamaatregelen. Het werd dan maar Roubaix. In Frankrijk is er ook een internationale piste in Saint-Quentin-en-Yvelines, maar daar moest de eerste Europese manche van de Nations League al worden afgelast omdat de velodroom dienstdoet als vaccinatiecentrum.

 ©  ISOPIX

 ©  ISOPIX

 ©  ISOPIX

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten