Kraaknet, alles op de millimeter juist en heel veel wodka: Gent heeft nieuwe Russische supermarkt

 

 ©  fvv

Gent -

Een Turkse, Aziatische en zelfs een Braziliaanse supermarkt had Gent al. Maar sinds kort hebben we ook een Russische supermarkt. ‘Hozain’ bevindt zich op de Brusselsesteenweg. Wie vanuit het centrum komt moet dus richting Moscou, de Gentse wijk, niet de Russische hoofdstad.

Arnout Cogen

Emiel Malevski (45) is afkomstig uit Litouwen en emigreerde in 1989 met zijn familie naar Antwerpen. Gefascineerd door de lekkernijen die bij hem thuis op tafel kwamen, besloot hij in Antwerpen zijn eigen Russische supermarkt op te richten. “Van mijn klanten hoorde ik dat ook in Gent veel vraag is naar Russische producten, zo ben ik hier terechtgekomen”, zegt Emiel. Na Antwerpen en Brussel is het al de derde winkel die hij samen met zijn vrouw Suitlana uitbaat.

 

 ©  fvv

Het aantal Russische specialiteiten dat ‘Hozain’ aanbiedt, is niet te tellen. Van gemarineerde dumplings met kip, kalkoen en varken, deeg met krieken en rodekool, tomaten gepekeld in mosterd en dille tot Russische taarten en snoepgoed, je kan er alles vinden. “Speciaal bij ons is dat de augurken niet in azijn gedrenkt zijn maar in zout water, dat geeft echt een hele bijzondere smaak”, zegt Emiel. Een uitgebreid rek met Russische frisdrank en wodka kan natuurlijk niet ontbreken.

‘Hozain’ heeft ook een grote slagerij met veel gedroogde worsten en marinades. “Ik gebruik veel oude geheime vleesrecepten die ik meekreeg van mijn moeder”, zegt hij. Naar Russische gewoonte ligt de winkel er kraaknet bij, alles ligt gemillimeterd juist. “Veel van de producten hebben de klanten nog nooit gezien. Ze vinden het heel interessant om eens iets nieuw te proeven”, zegt Emiel.

 

 ©  fvv

 

 ©  fvv

Nu in het nieuws

Meer nieuws uit Gent