Zes Belgen maken kans op Astrid Lindgren-prijs

Tot hiertoe kregen ook al twee Belgische auteurs en illustratoren de prijs uitgereikt. Zo was Kitty Crowther in 2010 de gelukkige winnares en in 2019 was de eer weggelegd voor Bart Moeyaert (foto). 

Tot hiertoe kregen ook al twee Belgische auteurs en illustratoren de prijs uitgereikt. Zo was Kitty Crowther in 2010 de gelukkige winnares en in 2019 was de eer weggelegd voor Bart Moeyaert (foto). ©  AFP

Zes Belgen zijn genomineerd voor de prestigieuze Astrid Lindgren-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur. Zij maken kans op een geldprijs van 462.000 euro. De winnaar wordt op 22 maart 2022 bekendgemaakt in Stockholm.

jvhBron: BELGA

Meer dan 282 auteurs en illustratoren uit 71 verschillende landen zijn dit jaar in de running, onder hen ook de Belgen Gerda Dendooven, Anne Brouillard, Carll Cneut, Ingrid Godon, Anne Herbauts en Thomas Lavachery. De laatste vijf waren vorig jaar ook al genomineerd.

De in 2002 door de Zweedse regering in het leven geroepen “Astrid Lindgren Memorial Award” herinnert aan de schrijfster van “Pippi Langkous” en “Michiel van de Hazelhoeve”. Met vijf miljoen Zweedse kroon (ongeveer 462.000 euro) is de onderscheiding wereldwijd de hoogst gedoteerde in haar soort. Tot hiertoe kregen ook al twee Belgische auteurs en illustratoren de prijs uitgereikt. Zo was Kitty Crowther in 2010 de gelukkige winnares en in 2019 was de eer weggelegd voor Bart Moeyaert.

Jaarlijks stijgt het aantal genomineerden, meldt de organisatie. “De werken van de kandidaten bevatten wonderlijke avonturen en alledaagse observaties vol emotie en psychologisch inzicht, briljante beeldende kunst en humoristische meesterwerken”, aldus een van de juryleden, die het werk van de 282 auteurs en illustratoren zal beoordelen.

Vorig jaar ging de prijs naar de Franse auteur Jean-Claude Mourlevat.