Sociaal akkoord bereikt in transportsector

Themabeeld 

Themabeeld ©  jvw

De werkgevers- en werknemersorganisaties in de transportsector hebben een sociaal akkoord bereikt. Daarin worden verschillende maatregelen genomen om de job van vrachtwagenchauffeur aantrekkelijker te maken, zoals een loonsverhoging maar ook een engagement om de werkomstandigheden van de chauffeurs te verbeteren, zo blijkt uit een gezamenlijk persbericht van de werkgevers- en werknemersorganisaties.

jvhBron: BELGA

De transportsector kampt met een personeelstekort met tot gevolg dat rekken in winkels soms leeg blijven. Om die uitdaging het hoofd te bieden, zetten werkgevers en werknemers in op drie fronten: de verloning, de te lage prijzen die de klanten betalen en de werkomstandigheden.

Op het vlak van loon wordt de maximaal toegelaten verhoging van de reële lonen van 0,4 procent doorgevoerd. Daarnaast krijgt iedere werknemer ook een geschenkcheque van 40 euro en ligt er een coronapremie klaar van 250 euro voor iedereen die 175 dagen heeft gewerkt in de periode 1 maart 2020 tot en met 31 mei 2021.

Vanaf 1 januari 2023 zal er ook een nieuwe functieclassificatie in werking treden, waardoor chauffeurs niet enkel meer vergoed worden op basis van de zwaarte van de vrachtwagen, maar er ook rekening gehouden zal worden met de effectieve functieomschrijving.

Daarnaast engageren zowel werknemers als werkgevers zich om de bodemprijzen in de transportsector aan te pakken. “Samen met de werkgevers moeten we ervoor zorgen dat er correcte prijzen voor transport worden betaald. Zo kunnen zowel werkgevers als werknemers op een correcte manier hun boterham verdienen”, duidt Tom Peeters van de socialistische vakbond BTB-ABVV. De werkgevers steunen ook de eis voor veilige en comfortabele parkings en een goed onthaal van chauffeurs op laad- en losplaatsen.

“Met dit akkoord willen we niet alleen als sector onze waardering tonen, maar willen we ook de overheid, het grote publiek en de klanten van de transportsector aanzetten tot meer waardering tegenover vrachtwagenchauffeurs”, besluit Isabelle De Maegt, woordvoerster van transportfederatie Febetra.

LEES OOK

Nu in het nieuws