Lancering van eerste volledig door Zuid-Korea gemaakte draagraket maar half gelukt

 

 ©  AP

Zuid-Korea is er donderdag niet in geslaagd om de testlading van een draagraket in een baan rond de aarde te brengen. Dat heeft de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in bekendgemaakt. De draagraket is volledig in Zuid-Korea ontwikkeld en gebouwd.

jvhBron: BELGA

De Nuri, in het jargon KSLV-II of Korean Satellite Launch Vehicle II, is een drietrapsraket op vloeibare brandstof. Het gevaarte weegt meer dan 200 ton en is 47,2 meter lang. De ontwikkeling van de draagraket duurde taalf jaar en kostte 1,46 miljard euro.  

Ze vertrok donderdag om 10.00 uur Belgische tijd op de ruimtehaven Naro nabij het zuidelijke Goheung. De draagraket bereikte zoals gepland de vereiste hoogte van 700 km en de anderhalve ton wegende dummy-satelliet raakte los. Maar die bereikte niet de beoogde baan.

“Helaas zijn we niet volledig geslaagd in onze opzet”, zei president Moon. Toch bleef de Zuid-Koreaanse president optimistisch en kondigde hij aan een “Koreaanse Space Age” te verwachten. De volgende test staat gepland voor 19 mei volgend jaar, zegt het Zuid-Koreaanse ruimtevaartbureau.

In 2009 en 2010 probeerde Zuid-Korea al eens om een draagraket met Russische technologie te lanceren,  maar die pogingen liepen slecht af. Uiteindelijk lukt het in 2013 wel, met Russische motoren. Nu wil Zuid-Korea volledig onafhankelijk zijn op het vlak van ruimtevaart.

LEES OOK

Nu in het nieuws