Turkije dreigt ambassadeurs van tien landen uit te wijzen: “Wie zijn zij om ons zo de les te spellen?”

Osman Kavala 

Osman Kavala ©  AFP

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan dreigt ermee de ambassadeurs van tien landen uit te wijzen. De diplomatieke rel is een gevolg van de gezamenlijke eis van die tien landen om opposant Osman Kavala vrij te laten.

jvhBron: BELGA

“Ik heb aan onze minister van Buitenlandse Zaken gezegd dat we ons niet de luxe kunnen verloren om hen (de tien ambassadeurs, red.) in het land te ontvangen”, zo verklaarde Erdogan donderdag aan journalisten. “Wie zijn zij om Turkije zo de les te spellen?”

De boze reactie van Erdogan volgt op een gezamenlijke verklaring die Canada, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, de Verenigde Staten en Zweden hadden verspreid. Daarin werd gevraagd om de vrijlating van de zakenman en filantroop Osman Kavala.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken had die verklaring enkele dagen geleden al “onaanvaardbaar” genoemd, en riep de ambassadeurs toen ook op het matje.

Kavala

De 64-jarige Kavala zit al sinds oktober 2017 zonder veroordeling opgesloten omdat Turkije hem ervan verdenkt het land te willen destabiliseren. Hij wordt door het regime in verband gebracht met de Gezi-protesten uit 2013. Hij wordt ook beschuldigd van “politieke en militaire spionage” naar aanleiding van de mislukte couppoging in 2016.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens had al in 2019 de vrijlating van Kavala bevolen, maar Ankara heeft die uitspraak naast zich neergelegd.

LEES OOK

Nu in het nieuws