Syriëstrijdster veroordeeld tot gevangenisstraf van 5 jaar

Themabeeld 

Themabeeld ©  Belga

De Brusselse correctionele rechtbank heeft donderdag een gevangenisstraf van 5 jaar uitgesproken tegen Khava E., een Tsjetsjeense jonge vrouw die met haar echtgenoot en kinderen naar Syrië is gereisd om er zich aan te sluiten bij terreurorganisatie Islamitische Staat. Volgens de laatste gegevens verblijft de vrouw momenteel in een kamp in Syrië, maar of ze van plan is naar België te komen, is niet duidelijk.

jvhBron: BELGA

Het onderzoek naar de vrouw begon in november 2018 toen haar naam opdook op een lijst met leden van IS. De terreurorganisatie maakte in haar hoogdagen een punt van haar administratieve organisatie en hield gedetailleerde lijsten bij van al haar leden. Een dergelijke lijst was in handen gevallen van de strijdkrachten die in Syrië tegen IS vochten. 

Nazicht leerde dat Khava E. in 2012 naar België was gekomen met haar twee kinderen en hier in 2014 was bevallen van een derde kind. Ze ontving een leefloon van het OCMW van Borgerhout, maar dat was in april 2015 stopgezet omdat ze geen teken van leven meer gaf. Haar twee oudste kinderen waren na de paasvakantie in april 2015 ook niet meer naar school teruggekeerd.

Uiteindelijk bleek dat de vrouw op 9 april in Brussels Airport met haar kinderen het vliegtuig naar Istanboel had genomen, vanwaar ze meer dan waarschijnlijk naar Syrië was doorgereisd. 

De vader van haar derde kind kon ook geïdentificeerd worden en die bleek in Frankrijk gekend als Syriëstrijder. Haar familie in Rusland wist te melden dat haar moeder nog met haar in contact stond via Whatsapp en dat ze volgens de Russische politie in Syrië zat. In augustus 2021 ten slotte kreeg het Belgische gerecht informatie dat Khava E. met twee van haar kinderen in een kamp in Syrië verbleef.

Volgens de rechtbank was het duidelijk dat Khava E. al die tijd deel had uitgemaakt van IS.

LEES OOK

Nu in het nieuws