Operatie Costa: vier aanhoudingen in België, drie in Nederland en eentje in Spanje in groot onderzoek naar internationale cocaïnesmokkel

 

 ©  Tom Palmaers

In het kader van Operatie Costa, een groot onderzoek naar internationale cocaïnesmokkel van het federaal parket, heeft de onderzoeksrechter in Limburg in ons land vier verdachten aangehouden. In Nederland zijn drie verdachten aangehouden en in Spanje eentje. Van de vier verdachten in het buitenland heeft het federaal parket de uitlevering gevraagd. Dat bevestigde Eric Van Duyse donderdag, woordvoerder van het federaal parket.

jvhBron: BELGA

Woensdag werden in ons land veertien huiszoekingen uitgevoerd in de nasleep van het dossier rond ex-rijkswachter Willy V. (Vanmechelen) en Maasmechelaar Lucio Aquino. Speurders vielen ook binnen in de woning van Geert F., president van motorclub Bandidos in Borgloon, waar de vriendin werd opgepakt. Geert F. zou de aangehouden verdachte in Spanje zijn, maar dat wilde het federaal parket niet bevestigen. Naast de huiszoekingen in België waren er simultaan invallen in Nederland en Spanje. De federale gerechtelijke politie van Limburg viel binnen op adressen in Sint-Truiden, Borgloon, Maasmechelen, Heusden-Zolder en Landen. Daarbij zijn negen personen opgepakt.

Dat maakte het federaal parket woensdag bekend. De speurders namen vijf vuurwapens en een geldsom van 20.000 euro in beslag, net als enkele motorfietsen en auto’s. De huiszoekingen in Nederland werden op dertien plaatsen uitgevoerd en die leidden tot drie arrestaties. In Spanje waren er twee huiszoekingen en een arrestatie. 

Grootste inbeslagname van cocaïne ooit

Het onderzoek startte in 2019 na de inbeslagname van ongeveer 2.800 kilo cocaïne in een container gevuld met tropisch hout uit Costa Rica, bestemd voor een bedrijf in Maasmechelen. Rekening houdend met de grote hoeveelheid coke en de verdachten die in beeld kwamen, besliste het federaal parket een diepgaand onderzoek te voeren naar de criminele organisatie achter de cocaïne-invoer. In 2020 werden een eerste en tweede golf van huiszoekingen uitgevoerd. De geviseerde criminele organisatie, die zeer goed gestructureerd bleek, was in staat om belangrijke ladingen cocaïne vanuit onder meer Costa Rica, Ecuador en Brazilië naar België uit te voeren en om de containers mits verschillende modi operandi te recupereren.

Op 27 oktober 2020 kon de federale gerechtelijke politie van Limburg een container met oud ijzer onderzoeken, waarin een grote metalen constructie met daarin maar liefst 11.497,5 kilo cocaïne werd aangetroffen. Dit was de grootste inbeslagname van cocaïne ooit op Belgische en wellicht ook Europese bodem. Lucio Aquino werd einde september 2020 tijdens Operatie Costa opgepakt, onder meer met de voormalige rijkswachter Willy V. en veertien andere verdachten, onder wie Nathan S., zoon van een basketballegende. De organisatie zou een omzet hebben gedraaid van 195 miljoen euro. In september 2020 werden onder meer ook 1,3 miljoen euro cash, goud, exclusieve uurwerken en dure wagens in beslag genomen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten