Wie dicht kloof met Twin Towers? Haasrode/Leuven en Aalst willen favorieten vuur aan schenen leggen in nieuwe volleybalcompetitie

Roeselare kroonde zich midden april tot landskampioen.

Roeselare kroonde zich midden april tot landskampioen. © BELGA

Dat alle acht teams de coronacatastrofe hebben overleefd, is het allerbeste nieuws. Dat Haasrode/Leuven en Aalst dichter bij Maaseik en Roeselare hopen te sluipen, is evenzeer verheugend. Met Gent-Menen beginnen vandaag ook de topklassers bij de mannen aan een nieuwe jaargang.

Marc Vermeiren

Het schrikbeeld van een onmogelijke competitie met zeven leden is dus niet bewaarheid. Zelfs eeuwige zorgenkinderen als Gent en Waremme zijn aan boord gebleven en ook Menen heeft het wegvallen van zijn hoofdsponsor doorstaan, maar de ambitie van de Liga om op middellange termijn uit te breiden naar tien of twaalf clubs, is al een tijd niet meer aan de orde. Alleen omdat niet al te streng geoordeeld wordt over het aantal profspelers en de infrastructuur kunnen kleinere clubs nog deelnemen aan de hoogste reeks. Een dubbele competitie waarbij elk team vier keer tegen de zeven concurrenten uitkomt, een formule die het basketbal jarenlang gehanteerd (en gekweld) heeft, is in het volleybal geen optie. Beker, play-offs en titelfinales incluis kijken Maaseik en Roeselare mekaar nu al veel te vaak in de ogen.

Bill Clinton

Bill Clinton was net begonnen aan zijn eerste ambtstermijn als Amerikaans president toen het VC Zellik van geldschieter Paul De Smet in 1994 de landstitel veroverde. Sindsdien wisselden Maaseik en Roeselare mekaar af als kampioen, meestal ver boven de rest van het pak uit. Dit seizoen hopen Menen, Aalst en vooral Haasrode/Leuven de kloof met de Twin Towers te verkleinen. De Vlaams-Brabantse club haalde met Hendrik Tuerlinckx, Lennert Van Elsen en Matthias Valkiers drie Belgische internationals binnen in een kern die voor het overige ook uitsluitend uit landgenoten bestaat. Volstaat dat om zich als nummer 3 te vestigen? Of is die rol weggelegd voor Aalst, dat zijn kern na een tegenvallend seizoen fors vernieuwde? Na vijf jaar Frankrijk keert de Nederlandse hoofdaanvaller Robin Overbeke (Ned) terug naar zijn voormalige club (toen nog Asse-Lennik). Ook Seppe Baetens meldt zich weer bij zijn oude club en vanuit Oost-Europa en Scandinavië kwamen nog vier nieuwelingen.

Bij Roeselare is een monument vertrokken. Hendrik Tuerlinckx keerde terug naar zijn Brabantse heimat. In hoeverre gaat dat verlies het seizoen van de landskampioen tekenen? Het openingsweekend plaatst Roeselare al meteen tegen Haasrode/Leuven, Tuerlinckx’ nieuwe team. Kan dat duel al iets duidelijk maken over de nieuwe krachtsverhoudingen tussen top en subtop?

Monument (bis)

Ook Maaseik zag een monument een stap terugzetten. Mathi Raedschelders nam na 35 jaar (!) afscheid als voorzitter van de Limburgse club. Onder zijn bewind haalde Maaseik in 1997 de finale van de Champions League. Geen Belgische club stond ooit zo dicht bij het Allerhoogste in het volleybal. Maaseik opteerde in het tussenseizoen voor zijn traditionele draaideurpolitiek. Een stel buitenlanders buiten, een stel buitenlanders binnen. De opvallendste neofiet aan de Maas is Gustavo Guazzelli Bonata, een 35-jarige Braziliaan van 2m15. Om die hele bende te doen klikken, is tijd nodig. Maar goed, eigenlijk overschaduwen de play-offs en de titelfinale volgend voorjaar sowieso alles wat eraan vooraf gaat.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten