Joe Biden zegt dat VS Taiwan zullen verdedigen bij Chinese aanval, China maant Amerikaanse president aan tot “voorzichtigheid

 

 ©  REUTERS

De Amerikaanse president Joe Biden zegt donderdag dat de Verenigde Staten klaar zijn om Taiwan militair te verdedigen bij een aanval door China. China beschouwt het eiland als een deel van zijn grondgebied.

mtmBron: BELGA

“Ja, we hebben een engagement in die zin”, zei Biden in een gesprek met kiezers in Baltimore, dat CNN uitzond. De twee grootste economieën ter wereld gaan geregeld met elkaar de confrontatie aan, over talrijke kwesties, in een soort koudeoorlogklimaat. Maar de Taiwanese kwestie wordt dikwijls beschouwd als de enige die een gewapend conflict kan veroorzaken.

De volgende ambassadeur in Peking, carrièrediplomaat Nicholas Burns, zei woensdag dat je “geen vertrouwen moet hebben” in China als het aankomt op Taiwan. Hij adviseerde om meer wapens te leveren aan het eiland, zodat het zich beter zou kunnen verdedigen. Burns deed de uitspraken in de commissie Buitenlandse Zaken van de Senaat, die zijn benoeming moet bevestigen. 

China maant Biden aan tot “voorzichtigheid“

China heeft Biden opgeroepen om met “voorzichtigheid te handelen en te spreken” over Taiwan. Het eiland is een “onafscheidelijk deel” van het Chinese grondgebied, zo beklemtoont het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag.

“Voor zaken die betrekking hebben tot zijn fundamentele belangen, zoals de soevereiniteit en territoriale integriteit, laat China geen enkele ruimte voor een compromis”, zo verklaart Wang Wenbin, een woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

Het communistische regime in Peking beschouwt Taiwan, dat zich in na de overwinning van de communisten in 1949 van China heeft afgescheiden, nog altijd als een deel van de Volksrepubliek. De Chinese president Xi Jinping had eerder deze maand de druk opgevoerd en had de Taiwanezen opgeroepen zich “vreedzaam” bij de Volksrepubliek aan te sluiten. De Taiwanese president Tsai Ing-wen heeft de oproep afgewezen.

Het aanhoudende conflict heeft ook de relatie tussen China en de VS verder op scherp gezet. Washington is een belangrijke bondgenoot en wapenleverancier van Taiwan.

LEES OOK

Nu in het nieuws