Topman Comité I over zoektocht Jürgen Conings: “Mensen binnen de staat hadden er belang bij dat men hem nooit zou terugvinden”

 ©  Belga, rr

Binnen verschillende lagen van de staat bestaat de wil om bepaalde extremistische bewegingen, met name extreemrechts, te bevoordelen. Dat zegt voorzitter Serge Lipszyc van het comité dat toezicht uitoefent op de inlichtingendiensten – het Comité I – in een interview met het magazine Wilfried. Hij noemt niemand bij naam, maar de manier waarop het dossier rond Jürgen Conings is verlopen, doet bij hem de vraag rijzen of het voor sommige mensen niet goed uitkwam dat de militair niet werd gevonden.

jvhBron: BELGA

Jürgen Conings, een korporaal met extreemrechtse ideeën die een tijdlang lid was van Vlaams Belang, verdween op 17 mei nadat hij zwaar wapentuig had gestolen uit de kazerne in Leopoldsburg. Nadien werd een brief teruggevonden waarin hij de regering, zijn werkgever en virologe bedreigde. Conings werd ook gesignaleerd in de buurt van de woonst van viroloog Marc Van Ranst. Een maand na zijn verdwijning werd hij dood teruggevonden in een bos in Dilsen-Stokkem.

Volgens Lipszyc vallen er heel wat vragen te stellen bij het tijdsverloop in het dossier, maar ook bij de aanzienlijke middelen die de politie en het leger tevergeefs hadden ingezet om hem terug te vinden. Ondanks de manifeste aanwijzingen van de dreiging die van hem uitging, werd Conings niet opgepakt of vond er bij hem geen huiszoeking plaats. Lipzyc heeft ook een “onaangenaam gevoel” bij de zoektocht naar de militair waaraan Defensie en de militaire inlichtingendienst ADIV actief deelnamen.

“Waren er geen mensen binnen de structuren van de staat zelf die er belang bij hadden dat men hem nooit zou terugvinden. Sindsdien gaat het dossier Jürgen Conings niet vooruit terwijl het zo belangrijk is”, aldus Lipszyc. “Mocht Jürgen Conings Mustapha hebben geheten, dan zouden de zaken anders gelopen zijn, denk ik. Een aantal elementen laten toe te geloven dat er in verschillende lagen van de Belgische staat een wil aanwezig is om extremistische bewegingen, met name extreemrechts, te bevoordelen”, aldus de topman van het Comité I.

Aangeboden door onze partners