‘Herder’ Rik Torfs gaat op tv preken in ‘Het eenzame hartenbureau’: “Lekker provocatief in deze tijd”

Edwin Ysebaert en Rik Torfs, in de ‘kapel’ van Het eenzame hartenbureau.  

Edwin Ysebaert en Rik Torfs, in de ‘kapel’ van Het eenzame hartenbureau.  ©  ID/ Lieven Van Assche

Behoefte aan een stichtend woord of wat spirituele verdieping? Dan moet u binnenkort op entertainmentzender Ment TV zijn. Professor kerkelijk recht Rik Torfs zal er elke zondagavond een preek geven in Het eenzame hartenbureau van Edwin Ysebaert. “Met een knipoog, want als je iets ernstigs wilt zeggen dan moet je dat met enige humor doen.”

Jo De Ruyck

Edwin Ysebaert (61) start midden november met het tweede seizoen van Het eenzame hartenbureau op Ment TV. Het EHBO startte begin de jaren ‘90 als een programma op Radio 2 waarin Ysebaert mensen de kans bood over hun problemen te praten of hun hart uit te storten. Sinds vorig jaar loopt op de zender gespecialiseerd in muziek van eigen bodem een tv-versie waarin Ysebaert vanaf zondag 14 november een nieuwe vaste rubriek introduceert: De preek van herder Rik Torfs. “Op de Amerikaanse tv zie overal predikanten, waar zou dat bij ons niet kunnen”, zegt Ysebaert die er aan toevoegt dat het idee rijpte bij een goed glas wijn op het buitenverblijf in de Ardennen van Riks Torfs.

Aan het begin van Het eenzame hartenbureau, dat voortaan rond één thema zal draaien, krijgt Torfs twee tot drie minuten preektijd. Ernstig in de essentie, maar niet topzwaar en verteerbaar voor iedereen. “Ik wil de kijker iets wezenlijks meegeven, maar op een manier die voor de mens van vandaag te pruimen valt, met enige relativering en humor dus”, aldus Torfs. “De eerste preek die ik zal geven gaat over hoop en die loslaten, de volgende over werk en vrijetijd. Maar ook thema’s zoals liefde, seks en de dood zullen aan bod komen. Zaken waar mensen dagelijks mee bezig zijn. Ik wil daar net diep genoeg op ingaan zodat mensen er even over kunnen nadenken. Ik denk dat mensen daar vandaag nood aan hebben.”

Rik Torfs kiest bewust voor Het eenzame hartenbureau van Edwin Ysebaert. 

Rik Torfs kiest bewust voor Het eenzame hartenbureau van Edwin Ysebaert. ©  ID/ Lieven Van Assche

Rik Torfs zegt dat zijn tv-preken zullen uitgaan van het feit dat Vlaanderen, of dat zich nu katholiek noemt of niet, een christelijk culturele achtergrond heeft. “Ik zal het niet in elke preek doen, maar soms zal ik dus wel naar de Bijbel verwijzen en tegelijk wat dwarsverbindingen leggen, zodat iedereen die op zoek is naar diepgang er iets aan kan hebben.”

Een preek associeer je in eerste instantie met een misviering in een kerk, maar Torfs - hij kan het weten als prof kerkelijk recht aan de KU-Leuven - onderstreept dat dit perfect kan in de katholieke kerk. “Volgens het kerkelijk recht is een preek de verkondiging van de blijde boodschap en dat kan overal gebeuren en ook door een leek zoals ik. Een homilie daarentegen is een onderdeel van de eucharistieviering waarin een priester commentaar geeft bij de Bijbel of evangelieteksten. Dat is voorbehouden aan gewijden. Al zou het best kunnen dat ik dat ook ooit wel eens doe. Want de straf die daarop staat is niet de brandstapel.” (lacht)

Lekker provocatief

Het woord ‘preek’ alleen al klinkt vandaag wat oubollig en belerend, maar de professor onderstreept dat hij zich altijd heeft verzet tegen overdreven moralisme. “En juist daarom vind ik het woord ‘preek’ lekker provocatief in deze tijd. Preek moet je niet zien als een bolwassing over hoe te leven, wel een aansporing om te kiezen voor de mooie aspecten het leven.”

Dat hij voor een programma zoals Het eenzame hartenbureau kiest om zijn preken te geven, is volgens Torfs niet vreemd. “Dat is een voorloper van iets wat achteraf vaak is herhaald maar op een minder goede manier: aan de slag gaan met emoties van mensen, maar dan op zo’n manier dat het niet voyeuristisch wordt en dat mensen erdoor geholpen worden. In die zin is het programma van Edwin Ysebaert ook geestverruimend.”

Ondertussen werkt Rik Torfs ook al even aan een documentaire reeks over het Vaticaan. “Daar sta ik nog niet ver genoeg mee, wegens Covid. Ik had wel al enkele fantastische gesprekken met kardinalen, gesprekken die ze nooit met iemand anders hebben gevoerd. Romeinse kardinalen maar ook paus-kandidaten die hun ambities na uitzending van het gesprek misschien wel zullen kunnen opbergen,maar dat is een andere zaak. (lacht) We hebben dus wel al heel wat uniek materiaal en aan de ontmoeting met de paus zelf, wordt gewerkt. Als alles goed gaat zou mijn programma in het najaar van volgend jaar op tv moeten komen.”

Het eenzame hartenbureau, vanaf 14 november om 22 uur (tot middernacht) op Ment TV.

LEES OOK