Gerechtelijk onderzoek opgestart tegen president van Ecuador door Pandora Papers

Guillermo Lasso ©  REUTERS

De gerechtelijke autoriteiten in Ecuador hebben een “vooronderzoek” geopend naar president Guillermo Lasso op verdenking van fiscale fraude. Het onderzoek is een gevolg van de publicatie van de Pandora Papers. Dat is vrijdag vernomen uit officiële bron. Het onderzoek is er gekomen na een klacht die Yaku Perez, voormalig presidentskandidaat en tegenstander van Lasso, ingediend had bij het parket. De president heeft nog niet gereageerd op het nieuws.

jvhBron: BELGA

Volgens de Pandora Papers, een onderzoek van het internationaal consortium van onderzoeksjournalisten ICIJ, controleerde Lasso veertien offshore bedrijven, de meeste gevestigd in Panama, en werden die gesloten nadat voormalig president Rafael Correa (2007-2017) een wet aannam in 2017 die presidentskandidaten verbood om bedrijven te bezitten in belastingparadijzen.

Lasso weigerde woensdag om te getuigen voor een parlementaire commissie over de affaire, waarna de commissie opnieuw de vraag stelde dat hij vrijdag zou komen getuigen, ditmaal op “verplichte wijze”.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten