Filippo Ganna wordt op WK baanwielrennen onttroond door gekke Amerikaan met rosse snor

 ©  ISOPIX

Op het WK baanwielrennen in het Franse Roubaix is de Italiaan Filippo Ganna onttroond op de individuele achtervolging. De Amerikaan Ashton Lambie (31) won, Ganna pakte brons. De nieuwe wereldkampioen is een geval apart: ex-gravelbiker, boer en vooral: pas zes jaar geleden de piste ontdekt.

Werner Bourlez in Roubaix

Verrassing van formaat in de kwalificaties van de individuele achtervolging (4 km). Viervoudig wereldkampioen Filippo Ganna (2020, 2019, 2018, 2016) kwam in zijn kwalificatie traag op gang en klokte af in 4’06”402. Dat was drie seconden trager dan de Amerikaanse wereldrecordhouder Ashton Lambie en een halve seconde trager dan zijn landgenoot Jonathan Milan. Daardoor moest de wereldkampioen tijdrijden strijden voor het brons in plaats van het goud.

“Een black-out in de start”, was de uitleg van Italiaans bondscoach Marco Villa. Ganna pakte daarna wel de derde plek na een duel met de Zwitser Claudio Imhof.

De wereldtitel was finaal voor Ashton Lambie in een tijd van 4’05”060. Trager dan in de kwalificaties, maar de regenboogtrui was een feit. De Amerikaan is een beetje een vreemde vogel op de baan. De man met een indrukwekkende rosse snor (hij liet die zeven jaar geleden staan voor Movember en besloot er dan maar zijn handelsmerk van te maken) begon pas in 2016 op de piste te rijden. Hij was vrij succesvol in het gravelracen en had per toeval een piste ontdekt in Kansas, waar hij woont op een boerderij. En piste op gras weliswaar. Er waren twee verharde rijstroken, zodat er toch kon worden voorbijgestoken. Maar het zette hem aan het denken en toen hij het probeerde op een echte piste, bleek hij ongelooflijk veel talent te hebben. Hij zette zijn gravelfiets aan de kant en brak in 2018 zowaar het wereldrecord op de Pan-Amerikaanse Spelen. Dat werd daarna door Filippo Ganna drie keer scherper gezet en Lambie moest vorig jaar op het WK in Berlijn tevreden zijn met zilver.

 ©  REUTERS

Tot Lambie een plan bedacht. Hij wou als eerste onder de magische grens van vier minuten duiken. Hij bereidde zich als een gek voor en trok voor zijn recordpoging uit naar de wielerbaan van Aguascalientes in Mexico City, waar Victor Campenaerts het uurrecord op zijn naam zette. Op een hoogte van 1.800 meter klokte hij af in 3’59”930. Dat was beter dan zijn persoonlijk record van 4’03”640 en vooral twee seconden sneller dan de besttijd van Filippo Ganna.

Lambie deed dat trouwens met een monsterverzet van 64x15. De UCI-officials ter plaatse keurden die tijd goed. Lamlbie wou in Roubaix bewijzen dat hij ook zonder hoogteverschil Ganna kon verslaan. Helaas kwam het niet tot een duel, maar de Amerikaan is nu wel wereldkampioen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten