‘Knalpotmicrofoon’ om luide auto’s te beboeten is nog niet voor morgen

 
GENT -

Een Limburgs proefproject met een microfoon die het gebrul van automotoren kan meten en eventueel beboeten, wordt nauwgezet gevolgd in Gent. Maar een ‘knalpotmicrofoon’ zal nog niet voor morgen zijn.

Bert Staes

Knalpottereur is een gevoelig thema in Gent. Auto’s met brullende en luid knallende motoren schrikken om de haverklap de woonwijken rond het centrum op. De politie beloofde al strenger op te gaan treden tegen het fenomeen, er komen namelijk veel klachten over van de Gentenaars.

Maar een systeem waarmee de decibels van een auto gemeten kunnen worden, zal nog niet voor meteen zijn. Dat gaf burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) deze week aan in een zitting van de gemeenteraad, na een vraag van Anneleen Van Bossuyt (N-VA).

In Genk wordt er een test opgezet met een zogenaamde ‘knalpotmicrofoon’, maar die staat nog in de kinderschoenen. “Genk is de technische aspecten aan het uitzoeken van knalpotmicrofoons, zowal naar type microfoon als een bijhorende camera”, aldus burgemeester De Clercq. “Zo moet men onderzoeken of de microfoons bijvoorbeeld geen groep schreeuwende jongeren gaat detecteren.”

De Gentse politie volgt het project nauwgezet op en houdt contact met de Genkse politie. Maar de wettelijkheid, de operationaliteit en het verbaliseerbeleid moeten nog uitgezet worden in Genk, met politie en met parket. “Het is te vroeg is om hier eventueel de mosterd te halen”, besluit De Clercq.

Nu in het nieuws

Meer nieuws uit Gent