Gemiddeld weer meer dan honderd ziekenhuisopnames per dag

 

 ©  BELGA

De voorbije zeven dagen zijn er dagelijks gemiddeld meer dan honderd covidpatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Dat blijkt zaterdag uit het online dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano. Het gaat om een stijging met bijna zeventig procent tegenover de week ervoor.

Bron: BELGA

Er liggen nu 1.103 covidpatiënten in het ziekenhuis, ruim een derde meer dan een week eerder. Op intensieve zorg liggen er exact 250 covidpatiënten, ook zowat een derde meer. Daarbij hebben 155 patiënten ademhalingsondersteuning nodig en 24 hangen aan de hart-longmachine (ECMO). Sinds de start van de pandemie zijn al 81.254 coronapatiënten in het ziekenhuis beland.

Tussen 13 en 19 oktober werden er dagelijks gemiddeld 4.036 COVID-besmettingen vastgesteld, een stijging met 65 procent tegenover een week voordien. Er werden in dezelfde periode dagelijks gemiddeld 54.109 tests uitgevoerd, bijna een vijfde meer dan de week ervoor. De positiviteitsratio komt zo uit op 7,5 procent (+1,9 procent): meer dan zeven mensen op de honderd leggen met andere woorden een positieve test af. In totaal zijn er nu al ruim 1,3 miljoen bevestigde gevallen. Het reproductiegetal bedraagt 1,37: van zodra die r-waarde boven de ‘1’ ligt, neemt de epidemie aan kracht toe. West-Vlaanderen (1,7) en Limburg (1,79) tekenden de hoogste r-waarde van heel het land op. Dat vertaalt zich ook bij de nieuwe bevestigde gevallen in die provincies. In West-Vlaanderen nam het aantal positieve testen op een week tijd toe met 132 procent en in Limburg met 122 procent. In Brussel namen de positieve testen met 43 procent toe .

Gemiddeld overleden er tussen 13 en 19 oktober 13 covidpatiënten per dag, een vijfde meer tegenover een week eerder. Sinds corona arriveerde in het land, lieten al 25.846 mensen het leven. Exact 75,2 procent van de volledige bevolking is minstens gedeeltelijk gevaccineerd en bijna 74 procent is dat volledig. Bij de volwassen populatie wordt dat 87,2 procent en bijna 86 procent.

LEES OOK

Nu in het nieuws