Fabio Van den Bossche achtste in omnium: “Ik maak jaar na jaar progressie”

 ©  BELGAIMAGE

Fabio Van den Bossche (21) werd op het WK baanwielrennen in Roubaix achtste in het omnium. Zowel in de scratch als de temporace werd hij elfde, in de afvalling pas zeventiende. Als dertiende ging hij het slotnummer, de puntenkoers, in. Daarin presteerde hij knap wat hem finaal een achtste plaats opleverde. De Brit Ethan Hayter pakte het goud.

Werner Bourlez in Roubaix

De zege in de scratch was voor de Brit Ethan Hayter. De renner van Team INEOS was sneller dan de Fransman Donavan Grondin (die donderdag goud pakte op de individuele scratch, voor Tuur Dens) en de Italiaan Elia Viviani. Van Den Bossche eindigde middenin op plaats elf.

In de temporace sprokkelde hij geen punten maar door een goede eindsprint werd hij opnieuw elfde. Hij kwam na de finish wel ten val, maar stond snel weer recht. De schade leek op het eerste gezicht wel mee te vallen. Hayter won opnieuw en leidde dus halfweg, voor de Portugees Luri Leitao en de Nieuw-Zeelander Aaron Gate. Elia Viviani stond vierde, Van den Bossche tiende.

©  BELGA

In de afvalling liet Van den Bossche zich vroeg verrassen. Door die zeventiende plaats ging hij pas als dertiende de puntenkoers in en was een medaille toen al onbereikbaar. Gate won de afvalling en naderde op Hayter.

In de puntenkoers herpakte Van den Bossche zich. Hij sprokkelde eerst drie punten en pakte dan de volle vijf punten en een bonusronde en eindigde zo alsnog op de achtste plaats. Een ijzersterke Ethan Hayter zette in het slotnummer de puntjes op de i en werd de verdiende wereldkampioen. Gate pakte zilver, Elia Viviani brons.

 ©  REUTERS

Van den Bossche, volgend seizoen aan de slag bij Alpecin-Fenix, pakte twee weken geleden zilver op het EK in Grenchen en eindigt op het WK in de top acht. Niet slecht, of had hij meer verwacht? “Ik reed een goede scratch en temporace maar zag dat niet beloond. Jammer genoeg maakte ik een domme fout in de afvalling. Dat mag nooit gebeuren. Maar ik had niks te verliezen en ging voluit in de puntenkoers. Ik zou wel zien waar ik strandde. En dat is toch mooi achtste. In een olympische discipline met heel wat toppers aan de start. Ik maak jaar na jaar progressie, dit is veelbelovend voor de toekomst.”

Van den Bossche rijdt dit seizoen nog de Driedaagse van Kopenhagen en de Gentse Zesdaagse.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten