Lorena Wiebes wint Ronde van Drenthe na een sprint met zeven

 

 ©  ISOPIX

Lorena Wiebes (Team DSM) heeft zaterdag de Ronde van Drenthe (WE WT), met start in Assen en aankomst na 159,1 kilometer in Hoogeveen, op haar naam gebracht. De 22-jarige Nederlandse haalde het na een sprint met zeven en hield respectievelijk de Italiaanse vrouwen Elena Cecchini en Eleonora Camilla Gasparrini achter haar. De Zwitserse Elise Chabbey werd vierde,  voor de Nederlandse Floortje Mackaij.

Laurens Van HeuverswijnBron: BELGA

Eerder op het seizoen won Wiebes ook al de Scheldeprijs, de proloog van het Ceratizit Festival Elsy Jacobs, de GP Eco-Struct Wichelen, twee etappes in de Thüringen Ladies Tour, Dwars door de Westhoek in Boezinge, de Flanders Diamond Tour in Nijlen, een etappe in de Lotto Belgium Tour en het jongerenklassement, twee ritten in de Giro en twee etappes en het puntenklassement in The Womens Tour.

Lieke Nooijen trok na 25 km als eerste renster in de aanval. Janneke Ensing trok wat verderop in de tegenaanval en na 50 kilometer koers vonden de twee elkaar. Nooijen moest echter haar metgezelle laten rijden met materiaalpech en zo reed Ensing, bezig aan haar allerlaatste wedstrijd als renster, op 100 kilometer van de finish alleen aan de leiding. De vaart in het peloton werd vervolgens opgevoerd en zo kregen we op 85 kilometer van de eindmeet een hergroepering. 

Dat was het sein dan voor Kirstie van Haaften om te gaan versnellen. De Française Margaux Vegie repte zich naar voor en zo kregen we op 65 kilometer van de finish twee koploopsters. Bij een eerste passage aan de eindmeet en met nog 44 kilometer te rijden, meldde een compact peloton zich aan. 

Alice Barnes en Pfeiffer Georgi gingen daarop voor de grote groep uit rijden. De Brits-Franse tandem kreeg evenwel geen vrijgeleide op een eerste gedeelte van het peloton. Het duo werd stevig in het oog gehouden door een omvangrijke groep en op 15 kilometer van de finish werden ze tot de orde geroepen. In volle finale vormde zich met Elena Cecchini, Elise Chabbey, Eleonora Camilla Gasparrini, Pfeiffer Georgi, Franziska Koch, Floortje Mackaij en Lorena Wiebes een nieuwe kopgroep. De laatste vier rensters maken allemaal deel uit van Team DSM en kregen zo een ideale mogelijkheid om het ploegenspel perfect uit te spelen. En dat deden ze ook. In de daaropvolgende sprint stond er geen maat op de snelle Lorena Wiebes die netjes gegangmaakt werd door haar ploeggenotes. Wiebes volgt de Italiaanse Marta Bastianelli op op de erelijst van deze Ronde van Drenthe.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten