Jong Belgisch duo Bossuyt-De Clercq achtste in WK-ploegkoers: “We laten toch een pak ploegen achter ons”

 ©  BELGA

Shari Bossuyt (21) en Katrijn De Clercq (19) werden zaterdag op het WK baanwielrennen in Roubaix achtste in de ploegkoers. De zege was voor de derde keer op rij voor het Nederlandse duo Kirsten Wild-Amy Pieters.

Werner Bourlez in Roubaix

Wegens het teveel aan koppels werden er zaterdagvoormiddag twee kwalificatieritten gehouden. De Belgische meisjes konden zich plaatsen voor de finale, ondanks een val van Katrijn De Clercq. Maar de eerstejaarsbelofte verbeet de pijn en Shari Bossuyt zorgde voor de nodige punten in de sprints.

In die finale sprokkelden de Belgen meteen een puntje in de eerste sprint, maar daarna lukte dat niet meer en finaal moesten ze ook een ronde toestaan. Maar ze bleven strijden en dat leverde hen finaal de achtste plaats op. “Ik ben tevreden, alleen jammer van die verliesronde”, reageerde Bossuyt. “We misten een aflossing en dat nekte ons. Maar door het puntje dat we namen laten we toch nog een pak ploegen achter ons. We hebben meegedaan en kort achter de top gereden. Ik ben fier op Katrijn, ze deed dat goed. Niet vergeten: ze is pas negentien.”

De Clercq begon te blozen van de lof, al kon dat ook nog van de inspanning zijn. “Ik ben echt kapot. En wat was het warm. Ik had al halfweg een droge mond. En ik was toen al heel moe (lacht). Maar ik heb genoten. Wat een ervaring om op dit niveau te koersen.”

Duo Bossuyt-Kopecky

Door het stoppen van Jolien D’hoore en het feit dat Lotte Kopecky op dit WK wou deelnemen aan de individuele nummers (waarin ze al twee keer zilver pakte), kreeg dit jonge koppel een kans op het hoogste niveau. In de toekomst hoopt Belgian Cycling weer te kunnen rekenen op Kopecky om met wellicht Bossuyt toe te werken naar Parijs 2024. “Ik ben er klaar voor”, zegt Bossuyt. “Maar je mag mij niet vergelijken met Jolien. Ik heb niet haar capaciteiten.”

De Clercq kan zo groeien in de schaduw van het nieuwe duo. “Ja, en dat is het beste. Ik moet nog veel leren, maar daar heb ik nog veel tijd voor. Stap voor stap geraak ik er wel.”

De zege was voor het derde jaar op rij voor het Nederlandse duo Kirsten Wild-Amy Pieters. Frankrijk (Copponi-Le Net) pakte zilver, Groot-Brittannië (Archibald-Evans) brons.

 ©  BELGA

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten