Machtigste drugsbaron van Colombia opgepakt: “Te vergelijken met Pablo Escobar”

© Reuters

De meest gezochte drugsbaas van Colombia, Dairo Antonio Usuga David, alias “Otoniel”, is gevat. Dat heeft de Colombiaanse regering bekendgemaakt. Zijn arrestatie wordt aanzien als de belangrijkste arrestatie van de eeuw binnen de drugshandel.

Bron: BELGA, CNN, The Guardian, BBC, Reuters

5 miljoen dollar. Zo veel hadden de Amerikaanse autoriteiten over voor informatie die kon leiden tot zijn arrestatie. Hij stond dan ook op de most wanted-lijst. De arrestatie van de 50-jarige Dairo Antonio Usuga David, alias “Otoniel”, wordt dan ook vergeleken met de uitschakeling van de beruchte drugsbaron Pablo Escobar in 1993. De operatie was het resultaat van zeven jaar werk, zei legerbevelhebber Luis Fernando Navarro.

Usuga David, geboren op 15 september 1971 in Neclocli, stond aan het hoofd van de Clan del Golfo sinds zijn broer Juan de Dios in 2012 tijdens een schermutseling met de politie om het leven kwam. De twee mannen hadden een crimineel netwerk gebouwd met vertakkingen in bijna 300 van de 1.102 gemeentes in Colombia. 

Voortdurend in beweging

Op 18-jarige leeftijd had ‘“Otoniel” zich aangesloten bij het Volksbevrijdingsleger (EPL), een marxistische guerrillabeweging die de activiteiten staakte in 1991. Daarna sloot hij zich aan bij een extreemrechtse paramilitaire organisatie. Maar toen die in 2006 een vredesverdrag met de regering tekende, weigerde hij te ontwapenen. Hij trok daarom dieper in de Colombiaanse criminele onderwereld en zette operaties op in de strategische Golf van Uraba-regio, in het noorden van Colombia. Dat is een belangrijke drugscorridor omringd door de Stille Oceaan en de Caraïbische zee aan weerszijden.

In 2016 zetten de Colombiaanse autoriteiten Operatie Agamemnon op poten om Otoniel te vatten. Daarbij werden tientallen van zijn luitenants gedood en gevangengenomen. Zijn financiën werden aangepakt en hij werd gedwongen om voortdurend in beweging te zijn, aldus de politie.

Door een netwerk van onderduikadressen op het platteland kon hij jarenlang weerstand bieden tegen het leger. Volgens de Colombiaanse autoriteiten reisde de clanleider enkel te voet of op de rug van een ezel, gebruikte hij geen telefoon en sliep hij nooit langer dan twee opeenvolgende nachten op dezelfde plaats. 

Maar de oorlog eiste zijn tol van de voortvluchtige, die zelfs toen hij op de vlucht was erop stond op orthopedische matrassen te slapen om een rugblessure te verlichten. In 2017 liet hij voor het eerst zijn gezicht zien ter gelegenheid van het bezoek van paus Franciscus aan het land. Hij publiceerde een video waarin hij vroeg om zijn groep toestemming te geven de wapens neer te leggen en te demobiliseren als onderdeel van het vredesproces van het land met de veel grotere Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (Farc), maar dat plan werd nooit uitgevoerd.

(Lees verder onder de foto)

 

 ©  via REUTERS

Familiebedrijf

De Clan van Otoniel was als het ware een familiebedrijf. Zijn partner, Blanca Senobia Madrid Benjumea, stond aan het hoofd van de financiën. Zij werd enkele jaren geleden gevat. Zijn neef, Harlison Usuga, moest de drugroutes naar Centraal Amerika in de gaten houden en had banden met de Mexicaanse drugkartels. Ook hij werd al gevat.

En ook konden de Amerikaanse en Colombiaanse politie de zus van Otoniel, Nini Johana Usuga, vatten. Zij werd aan de Verenigde Staten uitgeleverd en moet terechtstaan voor banden met drugsactiviteiten en het witwassen van geld.

De autoriteiten zeggen dat de Clan del Golfo niet alleen betrokken is bij drugshandel, maar ook bij illegale mijnbouw, terwijl de regering de groep ervan beschuldigt gemeenschapsleiders in het hele land te bedreigen en te doden.

Usuga David wordt beschuldigd van verschillende misdaden, waaronder drugssmokkel, moord, ontvoering en afpersing.

LEES OOK

Nu in het nieuws