“Kleine speler zit in problemen”: wat als mijn energieleverancier failliet gaat?

Themabeeld 

Themabeeld ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

De energiecrisis laat zich niet enkel voelen bij verbruikers, maar ook bij energieleveranciers. Onlangs maakte Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) bekend dat een kleine Vlaamse leverancier met een betalingsachterstand kampt. Dat betekent nog niet onmiddellijk een faillissement, benadrukt energieregulator VREG, maar toch doet de kwestie heel wat vragen rijzen over wat er gebeurt wanneer je energieleverancier over kop gaat.

jvhBron: BELGA

Wanneer de marktwerking op (zeer) korte termijn wordt verstoord en een leverancier plots kampt met technische problemen waardoor de bedrijfswerking en leverdiensten in gedrang komen, stelt de VREG distributienetbeheerder Fluvius aan als noodleverancier. “Mensen zullen nooit in de kou komen te zitten”, verzekert Andy Pieters, woordvoerder van het kabinet van Demir. Dit vangnet is slechts tijdelijk en klanten worden verzocht zo snel mogelijk over te stappen op de vrije markt.

LEES OOK. Wie niet oplet, belandt in veel duurdere formule voor energie en gas: twee leveranciers steken erbovenuit (+)

In een persbericht meldt het kabinet van Demir dat de minister de optie onderzoekt om het decretaal mogelijk te maken dat naast Fluvius, ook een andere partij kan optreden als noodleverancier. Op die manier wordt eventuele te grote druk op Fluvius voorkomen.

Schuldeiser

In geval van faillissement wordt een curator aangeduid die het proces opvolgt en de nodige afspraken tussen leverancier en klanten treft, zegt Pieters. Hij benadrukt dat de overheid hier niet in betrokken is. Klanten van de failliete leverancier kunnen zich dan als schuldeiser opstellen en hun voorschot terugvragen.

LEES OOK. Zal er te weinig aardgas in winter zijn? Hoelang blijven de prijzen zo hoog? Alles over de energiecrisis (+)

Toch is het weinig waarschijnlijk dat ze het volledige bedrag terugkrijgen, zegt Melissa Vanmeenen, professor Insolventierecht en vicedecaan aan de UAntwerpen. “De schuldeisers moeten wachten tot de afrekening van het faillissement of er nog iets te rapen valt.” Daarnaast genieten de klanten niet van een speciaal beschermingsfonds zoals wel het geval is wanneer een bank failliet wordt verklaard.

Ondertussen zou de leverancier in kwestie wel een gedeelte van de achterstand hebben weggewerkt, aldus het kabinet van Demir.
Reclame:
Bespaar elk jaar gemiddeld € 230 op uw energiefactuur met Gaele, een initiatief van Test Aankoop. Meer info op Gaele.beLEES OOK

Nu in het nieuws