Jeugdopleiding Standard levert meeste spelers af in Europa, Anderlecht Belgische topleverancier voor grote competities

 

 ©  BELGA

Geen verrassing: Ajax is de club die de meeste spelers uit de jeugdopleiding levert die op dit moment actief zijn in de 31 grootste competities van Europa. Dat blijkt uit cijfers van het CIES Football Observatory. Standard is de Belgische hoofdleverancier, maar Anderlecht leidde het meest spelers op die momenteel aan de slag zijn in de vijf grootste competities.

Maarten Delvaux

81. Zoveel spelers die dit seizoen actief zijn in de 31 belangrijkste voetbalcompetities van Europa komen uit de wereldvermaarde jeugdacademie van het Nederlandse Ajax Amsterdam. Dat zijn er zes meer dan het Oekraïense Shakhtar Donetsk (75) en elf meer dan nummers drie Sporting Lissabon (70), Dinamo Kiev (70) en Dinamo Zagreb (70). Met 42 opgeleide spelers valt Standard Luik net buiten de top-twintig en staat het als hoogste Belgische club in de lijst. Op de voet gevolgd door Anderlecht (40). Een beetje verder staat KRC Genk (31). Club Brugge haalt met 23 spelers nog net de top-honderd.

Wanneer enkel gekeken wordt naar de opgeleide spelers die momenteel actief zijn in de vijf grootste competities van Europa (Engeland, Spanje, Duitsland, Italië en Frankrijk) spannen Real Madrid en Barcelona (beiden 42) de kroon. De top-vijf wordt dan vervolledigd door de Franse clubs Olympique Lyon (32), Stade Rennes (30) en PSG (30). Anderlecht staat met 13 spelers op een gedeelde 35e plek, als één van de weinige teams die zelf niet afkomstig zijn uit één van die vijf topcompetities.

Volgens de definitie van de UEFA zijn opleidingsclubs “clubs waar voetballers tussen 15 en 21 jaar ten minste drie jaar hebben gespeeld”. Het seizoen waarin spelers hun 15e en 21e verjaardag vierden, is ook inbegrepen.

Bekijk de klassementen hier.

LEES OOK