Lotte Kopecky of toch een outsider? Dit zijn de kandidates voor de Flandrienne

 ©  BELGA

Shari Bossuyt (21, Team NXTG Generation)

Deze West-Vlaamse staat voor the next generation. Bossuyt lijkt, samen met Lotte Kopecky, de opvolgster te worden van Jolien D’hoore, zowel op de baan als op de weg. Ze trok als reserve al mee naar de Spelen van Tokio. Op het EK voor beloften behaalde ze in Apeldoorn zilver in de puntenkoers. Bij de elite won ze zilver in dat nummer op het EK in Grenchen. Op het WK in Roubaix werd ze met de piepjonge Katrijn De Clercq achtste in de ploegkoers.

De als jeugdrenster op de baan en de weg veelvuldig gelauwerde Bossuyt zette dit jaar ook stappen op de weg. Ze werd zevende op het EK tijdrijden bij de beloften en achtste op de weg en boekte een ritzege in de Watersley Womens Challenge, waar ze ook tweede werd in de eindstand. De progressie ontging ook Canyon-SRAM niet. De Duitse World Tour-ploeg gaf haar een contract voor twee jaar.

 © Photo News

Jolien D’hoore (31, SD Worx)

De drievoudige laureate van de Nieuwsblad Flandrien (2014-2016) sloot in de allereerste Parijs-Roubaix voor vrouwen haar mooie carrière af. Al was er – net als op de Spelen in Tokio – pech mee gemoeid en kon D’hoore niet de rol vertolken die ze voor ogen had.

In de openingsrit van de Healthy Ageing Tour in Assen boekte ze haar 48ste en laatste overwinning. D’hoore werd ook nog tweede in de GP Oetingen, in Dwars door de Westhoek en een etappe van de Lotto Belgium Tour. In haar laatste seizoen eindigde ze in de dertig internationale koersen die ze reed nog veertien keer in de top tien.

 © BELGA

Lotte Kopecky (25, Liv Racing)

De ster van Kopecky blijft rijzen. Het kantelmoment was vorig jaar in Anzegem. Daar klopte ze in een meeslepend duel Jolien D’hoore voor de nationale titel. De kroonprinses klopte de koningin. Dit seizoen werd Kopecky weer kampioen op de weg en in het tijdrijden, maar ze pakte bijvoorbeeld ook de moeilijke slotrit in de Ceratizit Challenge in Santiago de Compostela mee. De Olympische Spelen, waarvan zowel D’hoore als zij veel hadden verwacht, werden een complete tegenvaller – ze werd wel vierde op de weg – maar Kopecky is een doorzetter. Dat resulteerde in drie medailles op het WK baanwielrennen in Roubaix. Na zilver in de afvalling en het omnium maakte ze zondagmiddag internationaal haar naam met een fantastische puntenkoers die goud opleverde. Volgend jaar zit Kopecky weer onder de vleugels van Lars Boom, maar dit keer bij de World Tour-ploeg SD Worx, waar ze na het verdwijnen van D’hoore de enige Belgische wordt.

 © BELGA

(hc)

Aangeboden door onze partners