Van Jonge Flandrien tot Vonk van het Jaar: om deze prijzen gaat het ook nog vanavond

 

 ©  AFP

Jonge Flandrien

Omdat de uitreiking vorig jaar midden de pandemie noodgedwongen en petit comité doorging in het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde gingen de andere prijzen voor een jaar in de koelkast. Dit keer is er wel weer een Jonge Flandrien-trofee, die de beste nieuweling, junior en U23 kroont. Dat is een onderscheiding die zelfs doorgewinterde coureurs nog heel hard koesteren. Zoals Jasper Stuyven, die alleen nog het exemplaar bij de profs mist.

Trofee Patrick Sercu

Het palmares van deze trofee werd twee jaar geleden geopend door Victor Campenaerts. Hij kreeg die prijs omdat hij het werelduurrecord brak in Mexico. Komen nu in aanmerking, in alfabetische volgorde: paralympiër Tim Celen, baanrenner Kenny De Ketele, crosser Eli Iserbyt, BMX’er Elke Van Hoof en paralympiër Ewoud Vromant. Allemaal mensen die een opmerkelijke prestatie hebben geleverd in de andere disciplines van de koers.

Vonk van het Jaar

Er waren het voorbije seizoen veel momenten waarop de kijkers naar het puntje van hun stoel gingen omdat een Belg uitpakte. Denken we maar aan Campenaerts in die Giro-rit naar Gorizia, of Dylan Teuns in de Tour in die Alpenrit naar Le Grand Bornand. Wout van Aert in de Amstel Gold Race en modderduivel Florian Vermeersch in die waanzinnige editie van Parijs-Roubaix. Het publiek in het Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs beslist welke prestatie goed was voor de Vonk van het Jaar 2021.

Ploegmaat van het Jaar

Mensen die zich koers na koers inzetten voor het collectief van de ploeg, of rechtstreeks voor hun kopman(nen): dat zijn ploegmaten in de echte zin van het woord. De wielerredactie selecteerde in alfabetische volgorde drie namen: Tim Declercq (Deceuninck – Quick-Step), Jonas Rickaert (Alpecin-Fenix) en Nathan Van Hooydonck (Jumbo-Visma). De eerste is de meid voor alle werk in Lefeveres Wolfpack, Rickaert is de man die zowel Merlier als Philipsen naar leuke spurtzeges leidde en Van Hooydonck ontpopte zich tot de beschermengel van Wout van Aert.

Internationale Flandrien

Na een onderbreking van één jaar wordt ook weer de Internationale Flandrien van het Jaar gekozen. Hiervoor komen, in willekeurige volgorde, sterren als Julian Alaphilippe, Tadej Pogacar en Primoz Roglic in aanmerking.(hc)

LEES OOK

Nu in het nieuws