Karel Van Eetvelt blikt na zijn vertrek voor het eerst terug op zijn jaar als CEO van Anderlecht: “Ik werkte mee aan een vorm van mensenhandel”

© BELGA

Anderlecht wisselt tegenwoordig vaak van CEO. In 2020 was Karel Van Eetvelt (55) nog de man die een klein jaar lang de paars-witte lijnen uitzette. De ex-topman van Unizo stapte echter op omdat hij zich niet thuisvoelde in de voetbalwereld en botste met RSCA-voorzitter Wouter Vandenhaute, nochtans zijn vriend. In ‘Humo’ blikt Van Eetvelt nu terug. “De bestuurskamer van een voetbalclub is niet mijn wereld.”

Jürgen Geril

Karel Van Eetvelt en Wouter Vandenhaute zijn altijd fietsvrienden geweest. Begin 2020 stelde RSCA-eigenaar Marc Coucke Vandenhaute aan als extern raadgever bij Anderlecht, terwijl Van Eetvelt de CEO werd van paars-wit. Zij moesten de Brusselse club uit het slop halen. Het verhaal van Van Eetvelt duurde zo’n negen maanden. Hardvochtige beslissingen, extreme contracten,... Karel Van Eetvelt had het er moeilijk mee en het fnuikte zijn band met Vandenhaute. “Het heeft even geduurd – we zijn allebei koppig –, maar we zijn ondertussen toch weer eens samen gaan fietsen”, zegt Van Eetvelt. “Wouter en ik hebben nu aangevoeld dat we over bepaalde zaken anders denken en dat samenwerken niet ons beste idee was.”

Als man uit het bedrijfsleven wilde Van Eetvelt graag de koers wijzigen die het voetbal vaarde. De grote commissies voor makelaars aanpakken, de excessen in lonen en het gekissebis in de Pro League aan de kaak stellen... “Het was mijn ambitie om iets te veranderen, ja. Alleen is het moeilijk om tegen de stroom in te roeien en als club word je soms gedwongen om mee te gaan in bepaalde zaken. Dat kon ik niet langer verantwoorden voor mezelf. Alles in mij schreeuwde dat het tegen mijn normen en waarden inging. Als je mij nu opnieuw zou vragen om CEO te worden van Anderlecht met alles wat ik vandaag weet: Nooit.”

 

Anderlecht werkte toen nochtans al hard aan een uniformer beleid met makelaars, maar je kunt niet alles in één keer veranderen in deze miljoenenbusiness. “Er was al een transparantere omgang met makelaars, maar ik vroeg een gedragswijziging die erg groot en ongewoon was in het voetbal. Dan is het logisch dat er woordenwisselingen waren. Kijk, als ik uitzoom, stel ik vast dat ik meegewerkt heb aan een vorm van mensenhandel. Omdat de meeste voetballers er beter van worden, kun je het nog een beetje vergoelijken, maar eigenlijk verkoop je mensen. Ethisch heb ik het daar moeilijk mee. Al ben ik ook realistisch genoeg om te beseffen dat Anderlecht niet als enige club kan zeggen: Hier doen wij niet meer aan mee. Anderlecht zal nog jaren op dit businessmodel teren. Weliswaar zo transparant mogelijk, maar het is niets voor mij.”

CEO van BOIC?

Wouter Vandenhaute had toen nog het makelaarsbureau Let’s Play. Ondertussen is hij voorzitter van Anderlecht. Sommigen vonden het hypocriet dat net een (ex-)makelaar raadgever moest worden bij Anderlecht. “Let’s play had ook de ambitie om tegen de stroom in te roeien”, vervolgt Van Eetvelt. “Ik snapte de kritiek wel, maar sommige clubs moesten hun mond houden en de media niet tegen ons opstoken, terwijl ongeoorloofde praktijken tussen clubs en makelaars schering en inslag waren in het voetbal. Ook bij hen.”

 

 ©  BELGA

Vandenhaute beweegt zich sowieso makkelijker in de gehaaide voetbalwereld. Van Eetvelt nam na zijn vertrek bij Anderlecht even pauze, maar is nu kandidaat voor een nieuwe job in de sport: CEO van het Belgisch Olympisch Comité (BOIC), waar hij Philippe Vander Putten zou kunnen opvolgen. “Dat moet het BOIC bepalen”, besluit hij. “De kras die Anderlecht op mijn ziel achterliet, is niet zo groot. De bestuurskamer van een voetbalclub is niets voor mij, maar we hebben er ook een hoop financiële rotzooi opgekuist. Alleen staan Wouter Vandenhaute en ik voor twee verschillende leiderschapsstijlen. Wouter is een andere mens dan ik, maar kende overal succes. Ik hoop oprecht dat hij daar ook in slaagt bij Anderlecht.”

LEES OOK