Grootschalige antidrugsoperatie in ons land: 130 huiszoekingen aan de gang, meer dan 80 arrestaties verwacht

 

 ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Op vraag van het federaal parket voeren honderden politiemensen van de federale gerechtelijke politie, met de steun van centrale diensten en de Speciale Eenheden, sinds dinsdagochtend een grootschalige antidrugsoperatie uit in verschillende delen van het land. Met ruim 130 huiszoekingen wil het gerecht een Albanees netwerk van drugstrafikanten oprollen dat zich gespecialiseerd heeft in de invoer en internationale verdeling van cocaïne en andere verdovende middelen. Zij gebruikten daarvoor België als draaischijf. Op de verlanglijst van de speurders staan de namen van meer dan 80 verdachten.

yb, cds, me

Het is al de derde mega-operatie die het federaal parket dit jaar tegen de georganiseerde drugswereld op het getouw zet. Begin dit jaar lag het zwaartepunt van het eerste onderzoek in en rond de haven van Antwerpen. Goed voor 200 huiszoekingen, 50 arrestaties en de inbeslagname van onder meer 17 ton cocaïne.

Een goeie week geleden lag het epicentrum van het tweede mega-drugsdossier in Luik. Ook daar werden tientallen huiszoekingen uitgevoerd, werden tonnen drugs met een straatwaarde van om en bij de 80 miljoen euro, luxegoederen, wapens en cash geld in beslag genomen, en 28 verdachten opgepakt. Tijdens die operatie werden ook drugslaboratoria en -verpakkingsinstallaties ontmanteld, waarin onder meer cocaïne werd klaargemaakt voor de straathandel.

LEES OOK. Gerecht brengt drugsmilieu zware klap toe: twee ton drugs in beslag genomen, laboratorium ontmanteld en 27 verdachten opgepakt

Sky ECC

Zoals de vorige antidrugsoperaties stroomt ook de actie van dinsdagochtend voort uit het feit dat de speurders erin geslaagd zijn het geëncrypteerde berichtennetwerk Sky ECC te kraken, een systeem dat wijdverspreid is onder drugstrafikanten. Daarmee kunnen de speurders meeluisteren en -lezen wat de drugsmaffia allemaal van plan is.

Toch duurt het telkens een hele tijd alvorens de speurders ook tot actie kunnen overgaan. “Je kan die berichten wel opvangen en ze ook begrijpen, maar je moet ook eerst in kaart brengen wie ze naar wie verstuurt en waar de handel effectief gebeurt”, aldus het gerecht. Voor het Luikse dossier bijvoorbeeld heeft het ongeveer drie jaar geduurd voor het dossier klaar was om te kunnen ingrijpen. Het dossier van de operatie van dinsdag heeft ongeveer twee jaar diepgaand onderzoek gevergd.

LEES OOK. Waterdicht systeem voor criminelen, totdat de politie mee aan tafel schoof: hoe telefoonkraak leidde tot een van de grootste acties ooit in ons land (+)

Dat een Albanees netwerk geviseerd wordt, is geen wonder. De Albanese drugstrafikanten veroveren al sinds enkele jaren stormenderhand de drugshandel in Europa. Zij leggen zich daarbij toe op de invoer van cocaïne uit Zuid-Amerika, maar leggen daarnaast in België en de ons omringende landen heel wat cannabisplantages aan. Amper een paar weken geleden rolde de politie op vraag van het parket van Halle-Vilvoorde een paar grote wietplantages op die door Albanezen waren aangelegd.

“Het koninkrijk van de cannabis”

Tot voor enkele jaren was de Albanese drugsmaffia voornamelijk actief vanuit haar thuisland, waar ze enorme cannabisplantages konden aanleggen zonder dat de overheid hen een strobreed in de weg durfde te leggen. Maar sinds enkele jaren zijn de drugstrafikanten beginnen uit te zwermen naar andere landen, waaronder voornamelijk België, Nederland, het VK, Ierland en Duitsland.

Die kentering is het gevolg van twee grootscheepse operaties van de Albanese politie in 2014 en 2015 tegen het dorp Lazarat, in het zuiden van Albanië, dat de bijnaam ‘Het koninkrijk van de cannabis’ droeg. Meer dan 60 hectare aan landbouwgrond werd er gebruikt voor wietplantages , goed voor een jaarlijkse productie tot 900 ton cannabis met een straatwaarde van 4,5 miljard euro, oftewel de helft van het bbp van Albanië .

Gedurende vele jaren was Lazarat een no-gozone voor de politie. Toen de Albanese overheid besloot er toch schoon schip te maken, mondde dat uit in twee echte veldslagen. In 2014 werden daarvoor 800 Albanese politiemannen ingezet. Zij belegerden het dorp gedurende vijf dagen en toen ze het binnendrongen, werden ze onder vuur genomen vanuit alle huizen. Niet alleen met geweren en pistolen, maar ook met raketlanceerders en mortiergranaten. Er vielen wonder boven wonder bij al dat geweld slechts vier doden.

Maar de drugswereld gaf zich niet zomaar gewonnen. Na de moord op Ibrahim Basha, lid van de Albanese antiterreureenheid RENEA, werd in 2015 een tweede operatie tegen Lazarat op het getouw gezet. Weer werden 400 agenten ingezet en weer kwam het tot een vuurgevecht met de plaatselijke drugsbaronnen. Uiteindelijk werd het doel bereikt : Lazarat was niet langer het drugsparadijs van Albanië. De Albanese drugstrafikanten zijn dan maar uitgeweken om nieuwe wingebieden aan te leggen. Zij aarzelden daarbij niet om zelfs naar Zuid-Amerika te trekken, hét centrum van de cocaïnehandel. Daar bouwden ze, hoe gek het ook moge klinken, de reputatie op een betrouwbare handelspartner te zijn in de drugstrafiek. Een reputatie die ze met succes wisten uit te bouwen.

Het federaal parket geeft in de loop van de dag de eerste resultaten vrij van de actie van vandaag. (yb, cds, me)

LEES OOK

Nu in het nieuws