Topman van Samsung krijgt geldstraf wegens gebruik van verdovende middelen

Lee Jae Yong (centraal) ©  EPA-EFE

De erfgenaam en feitelijke grote baas van het Zuid-Koreaanse miljardenconglomeraat Samsung is dinsdag veroordeeld tot een geldstraf, wegens het illegaal gebruik van het verdovend middel propofol.

jvhBron: BELGA

Een rechtbank in Seoel veroordeelde de 53-jarige Lee Jae Yong, vicevoorzitter van Samsung, tot een geldboete van 70 miljoen won (52.000 euro).

Lee gaf eerder toe dat hij tussen 2015 en 2020 tot veertig maal toe zijn toevlucht had genomen tot propofol, een sterk verdovend middel dat normaal gebruikt wordt als anestheticum bij chirurgische ingrepen. Het wordt ook illegaal als verdovend middel ingenomen. Een overdosis propofol veroorzaakte in 2009 de dood van popster Michael Jackson.

De advocaten van Lee Jae Yong – hij staat op plaats 238 in de rangschikking van rijkste mensen ter wereld van vakblad Forbes – argumenteerden dat de miljardair de injecties kreeg toegediend om medische redenen. Hij zou onder grote druk hebben gestaan na het overlijden van zijn vader en verscheidene rechtszaken. Maar de rechter oordeelde dat de toegediende hoeveelheden daarvoor veel te hoog waren.

Lee is de vicevoorzitter van Samsung, maar in feite ook de grote baas na het overlijden van zijn vader vorig jaar. Het is niet voor het eerst dat hij in aanraking komt met het gerecht. In januari werd hij veroordeeld tot twee en een half jaar cel wegens corruptie. In augustus kwam hij evenwel voorwaardelijk vrij. Sindsdien trok hij zich terug uit het openbare leven, maar staat hij nog steeds aan het roer van het grootste bedrijf van Zuid-Korea.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten