Domus Medica: “De maat is vol, huisartsen zullen geen hoogrisicocontacten meer testen”

Themabeeld 

Themabeeld ©  REUTERS

Huisartsen zullen niet langer hoogrisicocontacten testen, maar enkel zieke patiënten. Dat meldt huisartsenvereniging Domus Medica. De maat is vol, want de eerstelijnszorg is aan het imploderen, klinkt het.

jvh, gjsBron: BELGA

“We hebben niets aan maatregelen die volgende week van kracht gaan, er moet nu iets gebeuren”, zegt voorzitter Roel Van Giel. “Zeggen dat ingrijpen nog niet nodig is omdat de ziekenhuizen nog niet overspoeld worden, kan niet meer want zorg is meer dan enkel de ziekenhuizen.”

LEES OOK. Artsen pleiten voor nieuwe teststrategie om druk op huisartsen te verlagen: “Zowel de patiënten als de huisartsen zijn het beu” (+)

Huisartsen slagen er niet meer in om mensen te testen, uitleg te geven aan mogelijk besmette personen en zieke patiënten te onderzoeken. Niet-infectieuze zorg moeten ze bovendien noodgedwongen uitstellen. “Collateral damage. Uitstel van de zorg. Noem het zoals je wil. Het gebeurt vandaag”, klinkt het.

Toename aan agressie

Bovendien worden de huisartsen, de wachtposten en de testcentra ook geconfronteerd met een sterke toename aan agressie. De wachtposten beschrijven het laatste weekeinde als het “ergste sinds de pandemie, een horrorweekeinde”. “Het personeel kraakt en vlucht naar buiten om uit te huilen”, aldus Van Giel.

De huisartsen nemen het heft daarom in eigen hadden en zullen geen hoogrisicocontacten meer testen. “We zullen enkel op basis van klinische indicaties de zieke patiënten testen”, aldus Van Giel. Daardoor kunnen huisartsen zich focussen op alle zieke patiënten.

LEES OOK. “We weten vaak op voorhand wie positief gaat zijn, dus laat ons zelf beslissen of coronatest nodig is”: huisartsen slaan alarm (+)

Viruscirculatie

Van Giel erkent dat dit een effect zal hebben op de pandemie. “De viruscirculatie zal waarschijnlijk versnellen. De effecten op de ziekenhuizen zullen niet uitblijven”, zegt hij. “Het laatste wat wij willen is onze collega’s van de tweede lijn in de problemen brengen. Wij vechten al anderhalf jaar zij aan zij. Maar ook zij zullen begrijpen dat wij aan deze noodrem moeten trekken om zelf te overleven.”

De politiek moet nu zijn verantwoordelijkheid nemen om de viruscirculatie naar beneden te krijgen, aldus Domus Medica. Daarvoor zijn onpopulaire maatregelen nodig.

Reacties

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) begrijpt dat de huisartsen momenteel een hoge werkdruk ervaren, zegt zijn woordvoerder in een reactie. De interministeriële conferentie gezondheid heeft vorige week echter al beslist om begin november een zelfevaluatietool te lanceren, waarmee mensen die een test moeten laten afnemen meteen een testcode krijgen waarmee ze naar een testcentrum kunnen, klinkt het.

Ook Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) heeft begrip voor de huisartsen. Net als Vandenbroucke wijst hij op de beslissing om mensen met symptomen niet meer naar de huisarts te sturen voor een testcode. “We hopen dat hiermee de last bij de huisartsen kan verminderen of beter verdeeld kan worden zodat mensen met symptomen niet meer sowieso lang de huisarts moeten gaan”, luidt het op zijn kabinet.

Vandenbroucke heeft bovendien aan de Nationale Arbeidsraad gevraagd of een eventueel ziekteattest aan die tool gekoppeld kan worden, zodat mensen ook daarvoor niet meer langs de huisarts moeten passeren. De NAR vergadert daar vandaag/dinsdag nog over. Tot slot is beslist om de testcentra zeker al het hele najaar open te houden en om apothekers de mogelijkheid te geven om snelle antigeentesten af te nemen. “We proberen de lasten zoveel mogelijk te spreiden”, luidt het.

LEES OOK

Nu in het nieuws