Verschillende zware vechtpartijen aan Zuid maar Stad wil geen camera’s: “Enkel als laatste middel”

De afgelopen weken vonden er twee gewelddadige incidenten plaats in het Zuidpark. 

De afgelopen weken vonden er twee gewelddadige incidenten plaats in het Zuidpark. ©  fvv

Gent -

Het Zuidpark krijgt voorlopig geen camerabewaking. De afgelopen weken vonden er enkele gewelddadige incidenten plaats, waardoor N-VA om camera’s vroeg. Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) sluit ze niet helemaal uit, maar “enkel als laatste middel”.

Max Dedulle

Afgelopen vrijdag werd de 13-jarige Martijn aan het skatepark in elkaar geklopt door vijf jongeren. Een week eerder was er ook al een vechtpartij, toen drie tieners schoppen en slaag kregen van een groep leeftijdsgenoten. Of er een verband is tussen de incidenten, wordt nu onderzocht door de politie.

De twee vechtpartijen kwamen maandagavond aan bod in de gemeenteraad. N-VA diende een voorstel in om camerabewaking te voorzien in het Zuidpark. “Camera’s hebben een preventief, afschrikkend effect”, zei gemeenteraadslid Anneleen Van Bossuyt (N-VA). “In andere Vlaamse steden zoals Kortrijk en Mechelen, die ook worden bestuurd door Open VLD-burgemeesters, worden ze al langer ingezet.” Het voorstel kreeg de steun van Vlaams Belang.

Meer patrouilles

Burgemeester De Clercq is geen voorstander. “Camera’s zijn een laatste middel”, zei hij. “Eerst zullen we de bestaande inspanningen versterken. Zo komen er bijkomende patrouilles door de politie en is ook de jeugdinspecteur aanwezig. Die maakt actief contact met de skaters en stelt hen gerust. De komende dagen en weken schakelen we medewerkers van de sportdienst in om met hen te praten, en we doen ook een beroep op brugfiguren tussen de skaters en de stad.” Het park kreeg ook nieuwe verlichting.

Het voorstel van N-VA werd weggestemd door de gemeenteraad. Voorlopig komen er dus geen camera’s in het Zuidpark.

LEES OOK: Alweer tiener in elkaar geslagen in Zuidpark: “Ze sloten hem in en stalen zijn portefeuille”

Nu in het nieuws

Meer nieuws uit Gent