Kunstschatten uit Nederlands museum moeten weer naar Oekraïne

 

 ©  AP

Kunstschatten uit de Krim die al ruim zeven jaar noodgedwongen in een Nederlands museum liggen, moeten worden teruggegeven aan Oekraïne. Dat heeft een Amsterdamse rechtbank beslist na een jarenlange procedure over de bestemming van de archeologische topstukken.

jvhBron: BELGA

Het Allard Pierson Museum in Amsterdam kreeg in 2014 honderden voorwerpen, waaronder een aantal gouden, in bruikleen voor de tentoonstelling ‘De Krim - Goud en Geheimen van de Zwarte Zee’ van vier culturele instellingen op de Krim. Tijdens die expo annexeerde Rusland het Oekraïense schiereiland, dus ontstond de vraag naar wie de schatten na afloop terug moesten: naar Oekraïne, waar de Krim dus niet meer toe behoort, of naar de uitlenende musea, die nu onder Russisch bestuur vallen. Zowel Oekraïne als de Krim-musea beschouwen de schatten als hun cultureel erfgoed.

Het Allard Pierson Museum vroeg de rechter een oordeel te vellen. De rechtbank oordeelde in december 2016 dat het museum de collectie moest teruggeven aan Oekraïne, maar daartegen gingen de Krim-musea tegen in beroep. Rusland dreigde vervolgens de samenwerking met Nederlandse musea stop te zetten als ook het hof in het voordeel van Kiev zou oordelen. Het gerechtshof in Amsterdam oordeelde dat de kunstschatten teruggegeven moeten worden aan Oekraïne. De betrokken partijen kunnen nog in Cassatie gaan bij de Hoge Raad der Nederlanden.

Oekraïens president Volodymyr Zelensky zei dinsdag op Twitter “dankbaar” te zijn voor een “langverwachte overwinning”. Hij zei ook dat Kiev na de schatten ook de Krim zal terugkrijgen.

LEES OOK

Nu in het nieuws