Leider van staatsgreep in Soedan: “Gearresteerde premier is veilig bij mij thuis”

 

 ©  AFP

Volgens de Soedanese legergeneraal Abdel Fattah al-Burhan verkeert premier Abdallah Hamdok “in goede gezondheid” en bevindt hij zich bij Fattah al-Burhan thuis. Dat maakte de legerleider dinsdag zelf bekend op een persconferentie. Maandag pleegde hij samen met andere militairen een staatsgreep. In de vroege ochtend werd eerste minister Hamdok door militairen gearresteerd en weggevoerd uit zijn huis.

Bron: BELGA

“We hebben niet alle ministers en politici opgepakt”, verzekerde de generaal nog op een persconferentie, die hij aangreep om de coup te verantwoorden. Volgens Fattah al-Burhan mag de gearresteerde ex-premier “snel naar huis keren wanneer de crisis over is”.

Hamdok was voor zijn eigen veiligheid naar de woonplaats van Fattah al-Burhan gebracht, aldus de legerleider.

Het kabinet van de premier richtte zich tot de putschisten met de vraag Hamdok “onmiddellijk” vrij te laten nadat het te weten kwam dat de man zich bij Fattah al-Burhan bevindt. Ook de andere personen die worden vastgehouden, zoals Hamdoks echtgenote en leden van de overgangsregering, moeten opnieuw hun vrijheid terugkrijgen.

VN-secretaris-generaal António Guterres veroordeelde maandag de staatsgreep onmiddellijk en riep op tot de vrijlating van Hamdok. “Premier Hamdok en alle andere ambtenaren moeten onmiddellijk worden vrijgelaten”, zo meldt hij in een reactie op Twitter. Ook verschillende landen waaronder Duitsland en de Verenigde Staten lanceerden dezelfde eis.

LEES OOK

Nu in het nieuws