Operatie Sky: 64 verdachten gearresteerd tijdens 114 huiszoekingen in onderzoek naar drugsorganisatie

 

 ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Bij de grootscheepse politieoperatie tegen een criminele organisatie die op grote schaal cocaïne invoerde in Europa, zijn dinsdag 64 personen opgepakt in het kader van ‘Operatie Sky’. Dat melden het federaal parket en de federale politie. De arrestaties gebeurden tijdens 114 huiszoekingen, die voornamelijk in Brussel maar ook elders in België plaatsvonden. Het gaat om de grootste politie-operatie in België sinds in maart het gecrypteerde telefonienetwerk Sky ECC werd opgerold.

gjs, cds, yb, meBron: BELGA

“Het gaat om een criminele organisatie die ervan verdacht wordt actief te zijn in de cocaïnehandel tussen Zuid-Amerika en Europa”, zegt Eric Jacobs, directeur van de federale gerechtelijke politie (FGP) van Brussel. “Een groep criminelen, gevestigd in België, is verantwoordelijk voor de ontvangst van cocaïne, het uithalen ervan en de herverpakking in Belgische laboratoria.”

Sky ECC

Het onderzoek was van start gegaan met informatie die aan het licht was gekomen nadat de Franse en Nederlandse politie het versleutelde communicatienetwerk Encrochat hadden gekraakt, maar nadat Belgische politiediensten het gecrypteerde telefonienetwerk Sky ECC hadden gekraakt, kregen de speurders zicht op nog een hoop bijkomende informatie.

“Meer dan 1.300 dagen of 20% van de capaciteit van de FGP Brussel hebben uiteindelijk geleid tot de identificatie van netwerken voor de invoer van cocaïne per zeecontainer of privéjet vanuit Zuid-Amerika via de Europese havens en luchthavens, alsook van netwerken voor de uitvoer naar Italië, Duitsland, Zweden, Engeland, Frankrijk, Nederland en Portugal.”

Labo’s

De politiediensten legden ook 6 labo’s bloot waar cocaïne die in België was ingevoerd, werd herverpakt om verspreid te worden over Europa. Die bevonden zich in Brussel maar ook in Vlaanderen en Wallonië. Ook verschillende sluikstorten van chemische producten konden gelinkt worden aan die laboratoria. De politie nam ook tonnen producten en materialen in beslag die vermoedelijk geïmpregneerd zijn met cocaïne, naast een tiental vuurwapens, 57 voertuigen, 300 kubieke meter tabak en 1 miljoen euro cash geld.

“We namen ook apparatuur voor tegenmaatregelen in beslag”, gaat directeur Jacobs verder. “Technische apparatuur, stoorzenders, bakendetectoren, bakens, drones en voortstuwingsmotoren voor duikers. Ditmaal was het doel van de operatie niet om grote hoeveelheden drugs in beslag te nemen, wel om een belangrijk invoer- en distributienetwerk voor cocaïne in Europa te ontmantelen.”

Aanzienlijke sommen geld

Binnen de criminele organisatie gingen aanzienlijke sommen geld om, en het onderzoek legde witwaskanalen via nationale en internationale commerciële structuren bloot, vooral naar belastingparadijzen.

Bij de 64 arrestanten zitten mensen van Albanese nationaliteit, maar ook Colombiaanse onderdanen. “Dat toont aan dat er drugshandelaars op ons grondgebied aanwezig zijn die rechtstreeks uit Latijns-Amerika komen”, klinkt het bij de politie.

Wat de rol van de verschillende opgepakte personen in de organisatie was, moet het verdere onderzoek nog duidelijk maken maar volgens directeur Jacobs zijn het vooral de hogere regionen van de organisatie die bij de operatie geviseerd werden.

Albanees netwerk

Op vraag van het federaal parket voerden honderden politiemensen van de federale gerechtelijke politie, met de steun van centrale diensten en de Speciale Eenheden, dinsdag een grootschalige antidrugsoperatie uit in verschillende delen van het land. Met ruim 130 huiszoekingen wil het gerecht een Albanees netwerk van drugstrafikanten oprollen dat zich gespecialiseerd heeft in de invoer en internationale verdeling van cocaïne en andere verdovende middelen. Zij gebruikten daarvoor België als draaischijf.

LEES OOK. Grootschalige antidrugsoperatie in ons land: 130 huiszoekingen aan de gang, meer dan 80 arrestaties verwacht

Het is al de derde mega-operatie die het federaal parket dit jaar tegen de georganiseerde drugswereld op het getouw zet. Begin dit jaar lag het zwaartepunt van het eerste onderzoek in en rond de haven van Antwerpen. Goed voor 200 huiszoekingen, 50 arrestaties en de inbeslagname van onder meer 17 ton cocaïne.

Nu in het nieuws