Red Flames worden op hun waarde geklopt door topland Noorwegen en doen slechte zaak in WK-kwalificatie

 

 ©  BELGA

De Red Flames (FIFA-19) zijn met 4-0 de boot ingegaan tegen topland Noorwegen (FIFA-12) in de WK-kwalificatie. Onze landgenoten wilden punten pakken in Oslo, maar kwamen van een kale reis terug. De Noren waren een maatje te groot en zijn dankzij de zege op weg naar groepswinst en bijbehorend rechtstreeks ticket voor het WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland.

Valerie Van Avermaet

Noorwegen miste nog nooit een WK en lijkt dat ook nu niet van plan. De Red Flames hadden vooraf aangegeven dat ze vol voor de drie punten gingen, maar ook dat ze hun middenveld wat geslotener wilden houden. Onze landgenotes startten de eerste minuten goed door de ruimtes tussen de linies klein te houden, maar konden dat niet lang volhouden. Na vijf minuten voetbalden de Noren er al doorheen, wat hen een schietkans opleverde.

Op de corner die volgde, gebeurde wat de Red Flames absoluut wilden vermijden: ze incasseerden een vroeg tegendoelpunt. Vangheluwe vergat het kopduel met Bergsvand aan te gaan die daardoor de 1-0 tegen de netten kon koppen. Te weinig duelkracht, het blijft een oud zeer bij de Flames.

 

 ©  BELGA

Ook na de vroege achterstand kozen de Flames er bovendien voor om geen hoge druk te zetten op de Noren. De thuisploeg voetbalde zo nog wat kansjes bij elkaar, maar telkens stond doelvrouw Nicky Evrard pal. Wanneer de Belgen dan toch balbezit hadden, vonden ze te weinig de oplossing vooruit. De Noren zaten er telkens kort op. Het was wachten tot de 17de minuut voor de Flames er eens uitkwamen. Wijnants kopte, maar kon de Noorse doelvrouw niet verrassen.

Niet scherp genoeg

Net voor het halfuur kon Graham Hansen de Flames wel verrassen. Ze zette onze verdedigsters in de wind en knalde vanop de rand van de zestien de 2-0 in doel. Na die dubbele achterstand kwamen onze landgenoten er wel wat meer door. Wullaert liet zich meer uitzakken en bracht mee het spel op gang, terwijl ook Vanhaevermaet en Philtjens zich bedrijvig en toch sterk in de duels toonden. Het leverde een goede voorzet van Wullaert op, maar De Caigny miste op een haar na de bal. Omgekeerd zette de aanvalster van Hoffenheim Wullaert alleen voor doel met een splijtende pass, maar de Belgische kapitein miste haar controle.

 

 ©  BELGA

In de tweede helft zetten de Flames toch wat hoger druk, wat meteen voor meer gevaar zorgde. De Caigny kopte de aansluitingstreffer op de paal. Het draaide duidelijk wat beter bij de Belgen, maar ze pakten hun momentjes niet terwijl de Noren dat aan de overkant wel deden. Terland werkte in de 68ste minuut een doorsteekbal van Reiten voorbij Evrard. De Noorse leek nipt buitenspel te staan, maar in deze WK-kwalificatie is geen VAR aanwezig en dus stond de 3-0 gewoon op het scorebord te flikkeren. De veer bij de Flames was definitief gebroken. De Caigny kreeg daarna nog wel wat kansjes, maar de Noren waren gewoonweg een maatje te groot. In het absolute slot ging een schot van Engen via Tysiak nog in doel. Geen punten voor de Red Flames dus, wel een zware 4-0-nederlaag.

Deze wedstrijd was een kantelpunt in groep F, maar draaide allesbehalve positief uit voor de Flames. Door de zege lopen de Noren nu drie punten uit en zo lijken zij met tien op twaalf op weg naar groepswinst. Ook Polen sprong dankzij de 2-0-zege tegen Albanië over de Flames. Alleen de groepswinnaars kwalificeren zich rechtstreeks voor het WK. De nummers twee van elke groep strijden in play-offs tegen elkaar om nog twee rechtstreekse tickets. Wie derde wordt in die play-offs kan zich nog kwalificeren via een intercontinentale play-off.

Tessa Wullaert: “We hebben Noorwegen soms gedomineerd”

De Red Flames gingen dinsdagavond met 4-0 onderuit in Noorwegen. Hun kansen op rechtstreekse kwalificatie voor het WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland kregen zo een fikse knauw.

“4-0, dat is zwaar”, erkende bondscoach Ives Serneels. “Maar tijdens de wedstrijd waren er beslissende momenten waarop Noorwegen heeft gescoord, met een stilstaande fase, met Graham Hansen die veel kwaliteiten heeft... En er waren een paar momenten voor ons, met Sarah Wijnants, met Tessa Wullaert. We hadden de mogelijkheden om de 2-1 te maken, ook in de tweede helft (met de bal op de paal van De Caigny, red). Aan de overzijde viel dan de 3-0. Voor mij is het belangrijk dat, met de kwaliteiten die deze groep heeft, iedereen geprobeerd heeft er 100 procent voor te gaan.”

Met 7 op 12 volgt België als derde achter Noorwegen (10 punten) en Polen (8 punten), dat dinsdag met 2-0 won van Albanië. “In Polen was ik heel teleurgesteld omdat we daar na tien minuten niet meer hebben gevoetbald. Maar vandaag stonden we tegen een ploeg met alleen speelsters die prof zijn. Dat is ook iets waar voor ons werk op de plank ligt, om te proberen met onze ploeg progressie te maken.”

Kapitein Tessa Wullaerts probeerde het verlies niet te negatief te benaderen. “Wanneer we de bal hadden, durfden we vooruit te spelen. Dat deden we tot dusver niet tegen grote ploegen en vandaag hebben we het wel gedaan. We hebben Noorwegen soms gedomineerd. Misschien vonden we geen ruimte achter hun verdediging. We hielden goed de bal bij maar vonden geen diepgang.”

“Het is jammer, maar we wisten dat het hier in Noorwegen moeilijk zou worden”, aldus Wullaert. “Ze hebben veel kwaliteit, iedereen is prof. Het is fijn dat mensen denken dat wij hier iets kunnen rapen maar we moeten realistisch zijn, zij hebben veel kwaliteiten en nu moeten wij vooruit kijken naar Armenië en Polen.”

LEES OOK

Nu in het nieuws