“Oekraïne sjoemelde met dopingmonsters”, volgens WADA

In aanloop naar de Olympische Spelen van Tokio zouden ten minste zes dopingmonsters van wedstrijden als willekeurige monsters zijn aangemerkt. ©  BELGAIMAGE

Het Wereldantidopingagentschap WADA zegt “overtuigend bewijs” te hebben dat Oekraïne heeft gesjoemeld met dopingmonsters.

adbBron: BELGA

Zo zouden stalen die tijdens wedstrijden werden verzameld, zijn aangemerkt als monsters buiten wedstrijden om. Dan zijn er minder stoffen verboden dan tijdens competitie. Tevens zou het Oekraïense antidopingagentschap NADC atleten vooraf geïnformeerd hebben over dopingtests, hetgeen ook verboden is. Dat valt te lezen in het onderzoek ‘Operatie Hercules’.

“Het bewijs suggereert dat het NADC deze praktijk vaak toepaste voor belangrijke internationale evenementen en er waren tijden dat een hele nationale ploeg aanwezig was bij het NADC, in afwachting van testen”, stelt WADA-hoofdonderzoeker Günter Younger. In aanloop naar de Olympische Spelen van Tokio zouden ten minste zes dopingmonsters van wedstrijden als willekeurige monsters zijn aangemerkt.

Volgens WADA heeft ‘Operatie Hercules’ “serieuze vragen doen rijzen over de integriteit van de testpraktijken van NADC en de bekwaamheid van sommige medewerkers”. Bovendien heeft het Oekraïense antidopingagentschap volgens het WADA te maken met “organisatorische tekortkomingen”.

WADA denkt dat de praktijken al sinds 2012 aan de gang zijn. In het rapport worden geen namen van sporters genoemd.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten