Vierde coronagolf klaar om Gent te overspoelen: ziekenhuizen houden hart vast

Dankzij de vaccins is de drukte nog behapbaar in de Gentse ziekenhuizen. (archiefbeeld) 

Dankzij de vaccins is de drukte nog behapbaar in de Gentse ziekenhuizen. (archiefbeeld) ©  fvv

Gent -

De vierde golf is in het land, en ook in Gent zijn er steeds meer besmettingen vast te stellen. In de ziekenhuizen is er nog geen toeloop te merken van coronapatiënten, al houden ze daar hun hart vast.

Max Dedulle

De afgelopen twee weken legden 609 Gentenaars een positieve test af, blijkt uit cijfers van Sciensano. Dat is veel: twee weken geleden lag dat cijfer nog net onder de 400, en het stijgt dagelijks. Van de afgenomen testen is iets meer dan 5 procent positief. Ook dat zijn er steeds meer: drie weken geleden lag de ‘positiviteitsratio’ nog onder de drie procent. (lees verder onder de grafiek)

Per 100.000 Gentenaars worden opnieuw meer besmettingen vastgesteld. 

Per 100.000 Gentenaars worden opnieuw meer besmettingen vastgesteld. ©  Zorgatlas Vlaanderen

Ook op de Gentse scholen slaat het virus om zich heen. In de week van 13 tot 20 oktober kregen 58 Gentse scholen er mee te maken. Die week moesten 680 leerlingen en 130 personeelsleden in quarantaine na een hoogrisicocontact. Dat is telkens iets meer dan een procent van het totaal en een verdubbeling in vergelijking met de week ervoor.

De Gentse Hotelschool deelt in de klappen: daar had dinsdag een gloednieuwe keuken moeten worden voorgesteld, maar door enkele besmettingen bij leerlingen en leerkrachten is dat uitgesteld. Schoolsluitingen zien we in Gent nog bijna niet, met uitzondering van IVV Sint-Vincentius. Die driedaagse sluiting was dan nog uit voorzorg, nadat een leerkracht positief testte.

Ziekenhuizen stabiel

Dankzij de vaccins leidt besmetting veel minder snel tot hospitalisatie. Van de 265 bedden op intensieve zorgen in Oost-Vlaanderen, wordt momenteel slechts 11 procent bezet door coronapatiënten. Ook de Gentse ziekenhuizen worden niet overspoeld met coronapatiënten, maar “we blijven alert”, zegt Annelies Van Brussel van AZ Jan Palfijn.

“De laatste dagen is de situatie stabiel, maar de week daarvoor zagen we een duidelijke stijging. Dat heeft ook te maken met solidariteit: we nemen nog steeds patiënten op van andere ziekenhuizen.” Ook op het UZ Gent is nog niet veel te merken van de stijgende besmettingen, al blijven ze ook daar voorzichtig.

Flanders Expo heropent

Meer dan drie kwart van de Gentenaars is intussen twee keer gevaccineerd. Net geen 20 procent van de 65-plussers kreeg al een derde prik. Het vaccineren gebeurt momenteel in een vaccinatiepunt in het UZ Gent, maar ook in woonzorgcentra en assistentiewoningen.

Om het zetten van die derde prik nog vlotter te laten verlopen, wordt het vaccinatiecentrum in Flanders Expo binnenkort opnieuw opgestart - zij het in een kleinere versie. Als de Hoge Gezondheidsraad beslist om ook jongere mensen een derde boosterprik te geven, zal dat daar gebeuren.

LEES OOK

Nu in het nieuws

Meer nieuws uit Gent