China: “Taiwan heeft geen enkel recht om deel te nemen aan VN”

Themabeeld 

Themabeeld ©  REUTERS

Een oproep van de VS om Taiwan een grotere rol te geven binnen de Verenigde Naties, valt op een koude steen bij China. Taiwan heeft “geen recht” om deel te nemen aan de Verenigde Naties, klinkt het in Peking.

jvhBron: BELGA

De Chinese regering reageerde op een pleidooi van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken. Die noemde Taiwan een “democratisch succesverhaal” en zei dat de eilandstaat op een “betekenisvolle manier” moet kunnen meedoen binnen de Verenigde Naties. “Vooral nu we te maken krijgen met een ongekend aantal internationale uitdagingen.”

LEES OOK. Joe Biden zegt dat VS Taiwan zullen verdedigen bij Chinese aanval, China maant Amerikaanse president aan tot “voorzichtigheid

Blinken zei in een verklaring dat de afwezigheid van Taiwan het “belangrijke werk” van VN-organisaties ondermijnt. “Taiwanese wetenschappers, technische experts, zakenmensen, artiesten, onderwijzers, studenten, mensenrechtenactivisten en anderen wordt vanwege hun nationaliteit de toegang geweigerd.”

China: “Taiwan maakt deel uit van China”

Een Chinese woordvoerder verklaarde dat alleen soevereine staten lid kunnen zijn van de internationale organisatie. “Taiwan maakt deel uit van China.”

Taiwan heet officieel de Republiek China. Nationalistische Chinezen waren in de jaren veertig naar het eiland gevlucht nadat ze op het Chinese vasteland een burgeroorlog hadden verloren van de communisten. Taiwan moest de Chinese VN-zetel in 1971 afstaan aan de Volksrepubliek China. Die ziet het democratisch bestuurde Taiwan als een afvallige provincie en probeert de eilandstaat internationaal te isoleren.

Dat zet ook de relatie met de VS onder druk. Washington ziet Taiwan als een belangrijke partner en ligt ook met China overhoop over andere onderwerpen, zoals handel en mensenrechten. De krant Global Times van de Chinese communistische partij verweet Blinken een “nieuw offensief” over Taiwan te beginnen. De krant schreef in een commentaar dat China “geen stap terug zal zetten” en dat er binnen de VN toch onvoldoende steun is voor de Amerikaanse oproep.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten