Aung San Suu Kyi neemt voor het eerst sinds coup het woord voor rechtbank: “Ze heeft haar onschuld goed verdedigd”

Aung San Suu Kyi 

Aung San Suu Kyi ©  AP

Op het proces tegen de afgezette politieke leiding in Myanmar heeft regeringsleider Aung San Suu Kyi, die onder huisarrest staat, voor het eerst sinds de coup zelf het woord genomen voor de rechtbank. Wel kwamen weinig details over haar verklaring naar buiten, want de regerende militaire junta heeft haar advocatenteam elke communicatie met media, diplomaten, internationale organisaties en buitenlandse regeringen verboden.

jvhBron: BELGA

“De junta zegt dat de advocaten het land kunnen destabiliseren met hun commentaren aan de media”, schreef de krant The Irrawadd. Plaatselijke media meldden dat de 76-jarige Suu Kyi al dinsdag voor de rechtbank pleitte. Ze “heeft haar onschuld goed verdedigd”, zo citeerde het portaal Myanmar Now een van haar advocaten die anoniem wou blijven. 

Suu Kyi staat sinds de militaire coup van begin februari onder huisarrest. Het gerecht legt de Vredesnobelprijswinnares een half dozijn misdrijven ten laste en ze riskeert een jarenlange gevangenisstraf. Waarnemers en mensenrechtenexperts spraken van een schijnvertoning en vermoeden dat de junta de populaire politica op deze wijze voor lange tijd het zwijgen wil opleggen. 

Voor de rechtbank staat ook de afgezette president Win Myint terecht. In het spreekverbod voor de advocaten van de toppolitici wordt volgens The Irrawaddy “de angst van het bewind gezien voor de invloed die Aung San Suu Kyi en Win Myint nog steeds hebben”.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten